Akcie letos podpoří kvantitativní uvolňování

Praha – Faktorů ovlivňujících vývoj na trzích je celá řada. Za problémy většiny ekonomik často stojí například nezaměstnanost, dluhová krize nebo klesající důvěra spotřebitelů. Na makroekonomický vývoj následně reagují akcie, kterým letos podle Marka Robinsona, ředitele oddělení investičních analýz a strategie z Wood & Company, budou pomáhat i levné peníze z centrálních bank. Kvantitativní uvolňování ale podle Robinsona nebude mít dlouhého trvání.

Robinson zdůrazňuje, že na vyspělých i rozvíjejících se trzích je patrný výrazný růst zisků: „Ten samozřejmě podporuje ekonomiku, ale hlavně samotné akciové trhy. V mladých ekonomikách může vést rychlý růst zisků také k růstu inflace, který vyvine tlak na vyšší úrokové sazby.“ Dodává, že u rozvinutých ekonomik jde o jiný trend, neboť jsou poznamenané krizí a ještě několik let bude trvat, než se dostanou do rovnováhy.

Dle Robinsona v letošním roce podpoří růst akcií i emise tzv. levných peněz z centrálních bank. „Předpokládám ale, že politici od politiky takzvaného kvantitativního uvolňování během roku ustoupí,“ říká vzápětí. „Posledním zásadním faktorem pro akcie bude to, jak budou firmy ve světě schopny překonávat očekávání trhu. JPMorgan překvapila, ale dnes Citigroup naopak zklamala. Další firmy zatím oznamují spíš lepší čísla, tak uvidíme,“ neskrývá ředitel oddělení investičních analýz a strategie optimismus.

Komentář Marka Robinsona (zdroj: ČT24)

Nejzajímavější sektory - průmysl a finančnictví

Na akciových trzích vyspělého světa budou jasně dominovat průmysl a finanční sektor, uvádí Robinson. Podle něj se ale bude dařit i spotřebitelskému sektoru, protože právě spotřebitelé v Evropě a ve Spojených státech se konečně probrali ze zimního spánku a začali utrácet: „Lidem se jednoduše daří lépe.“

V regionu střední a východní Evropy Robinson vidí řadu akcií, které nabízejí zajímavou dividendu. Příkladem je polská firma KGHM, jeden z největších producentů mědi na světě. „Zmínil bych i turecký Topraš, zástupce ropného průmyslu, jehož dividendový výnos je v průměru 10 procent. Z vaší domácí burzy bych vyzdvihl akcie Telefóniky O2, která má taky vysokou dividendu, i když s menším růstovým potenciálem. V době nízkých úrokových sazeb jsou pro mě tyto dividendové akcie jasným favoritem,“ vysvětluje Robinson.

Výhled na světovou ekonomiku podle Marka Robinsona

Čína a Asie budou tahounem růstu globálního trhu, ale i další mladé ekonomiky jdou rychle nahoru. Asie má obrovskou demografickou výhodu, která má pro investory tu největší váhu. V Asii se rychle zvyšuje osobní spotřeba i průmysl, právě poptávka z Asie bude pomáhat i komoditám.

V Evropě bude pokračovat dluhová krize. V tomto smyslu se bojím zvětšování sociálních rozdílů, v těch zasažených zemích se lidé prostě nebudou chtít smířit s novou situací, vidíme to v Řecku. Příležitost lze ovšem hledat i v Evropě. Pokud totiž na starém kontinentu dojde k určitému řešení a uvolnění dluhové krize, bude to překvapení, které zdejší trhy může podpořit.

Ve Spojených státech bude klíčové, jestli se podaří trvale snížit nezaměstnanost. Ze současných 9,5 procenta by měla klesnout aspoň na osm. Navíc ve Spojených státech stále nefunguje správně finanční systém. A s tím souvisí i nemovitostní trh, který podle mě ještě dlouho nenajde pevnou půdu pod nohama.

  • Citigroup autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/437/43612.jpg
  • Akciové trhy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2192/219113.jpg
  • Řecké euro autor: Karl-Josef Hildenbrand, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2225/222478.jpg