Sazby hypoték i výnosy z vkladů půjdou nahoru

Praha - V letošním roce podraží úvěry, v první řadě se má jednat o hypoteční varianty. Naproti tomu mírně porostou výnosy z vkladů. Na vizi se shodují všechny banky na domácím trhu, třeba Komerční nebo Raiffeisenbank už sazby upravily. Další velké banky se zatím nechtějí ke svým plánům podrobně vyjadřovat. Shodně říkají, že trh sledují a ostatní bude záležet na tom, jak se situace vyvine.

Například ještě koncem roku to vypadalo, že za půl milionu korun uložených v Raiffeisenbank na dva roky dostane klient 20 tisíc hrubého. Nyní je situace jiná, na konto mu banka připíše o pět tisícovek více. „My jsme navýšili úroky na termínovaných vkladech. Maximální úroková sazba je teď tři procenta,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Podobná situace je také u Komerční banky, jak dokládá její mluvčí Monika Klucová: „U termínovaných vkladů se splatností na dva roky a více jsme v lednu úrokové sazby zvýšili.“

Hypoteční sazby se zvednou

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Ekonomové ale tvrdí, že nejde jen o vklady, ale zdražovat se budou i úvěry. Na vyšší úroky by se měli připravit žadatelé o hypotéky. Ve středu přitom sazby zvedla Komerční banka. „Sazby hypotečních úvěrů jsme upravili. Důvodem je vývoj sazeb na mezibankovním trhu,“ vysvětlila Klucová.

Komerční banka však nezůstane dlouho osamocená. „Nemyslíme si, že by takové úrokové sazby byly dlouhodobě udržitelné - počítáme proto letos s jejich růstem,“ dodává Kofroň. Také Hypoteční banka uvádí, že si trh loni sáhl na dno a nyní čeká mírný růst.

Výraznější zdražení úvěrů se ale dá čekat až ve druhém čtvrtletí. „Pokud nedojde k nějaké mimořádné události, pak by to mohlo být asi o půl procenta,“ uvádí analytik společnosti Fitcentrum Josef Rajek.

V prosinci se úroky z hypoték reálně pohybovaly na úrovni 4,2 procenta. Zdražení hypoték nahrává i oživení zájmu lidí o tyto úvěry. Loni jejich objem poprvé od roku 2007 stoupl. Češi si podle odhadů půjčili 82 miliard korun. Největší zájem byl v prosinci, kdy banky na hypotékách vyplatily zhruba deset miliard.