Ceny benzinu i nafty se vezly na sestupné vlně

Praha - V průběhu uplynulého týdne opět klesaly ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic, výjimkou byl pouze plyn LPG. Natural 95 - nejprodávanější benzin - byl levnější než před týdnem o 14 haléřů, jeho cena byla průměrných 33,35 koruny za litr. Zlevnila i motorová nafta, a to o devět haléřů na průměrných 32,53 koruny za litr, jak uvádí dnešní údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Special 91 zlevnil na průměrných 32,83 koruny za litr, byl tak o 14 haléřů levnější než před týdnem. Cena plynu LPG se naopak zvýšila o 21 haléřů na průměrných 17,11 koruny za litr.

Pohonné hmoty mají opět zdražovat

„Dočkali jsme se poklesu distribučních marží, díky čemuž se ceny u čerpacích stanic nezvýšily. Ve prospěch motoristů hraje posilující koruna,“ uvedl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. V příštích dnech očekává Čermák zdražení, neboť cena ropy zvýšila ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu.

Pravidelně sleduje ceny pohonných hmot i společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů Natural 95 v uplynulém týdnu zlevnil o tři haléře na 33,16 koruny za litr. Cena nafty klesla o čtyři haléře na 32,39 koruny za litr.

Podle analytika Jana Lenera ze společnosti Broker Consulting se naproti tomu v důsledku posilování koruny dá očekávat další mírné zlevňování. „V souladu s naším očekáváním se ceny benzinu a nafty snižují. Při tankování však stále lidé musejí sahat mnohem hlouběji do kapsy než na podzim.“

Čerpací stanice
Zdroj: ČT24