Nokia: Každý pátý prodaný mobil je padělek

Helsinky - Každý pátý mobilní telefon prodaný na světovém trhu představuje padělek nebo kopii přístroje bez licence, uvedl dnes největší světový výrobce mobilů, finská Nokia. Právě padělání mobilů známých značek pak oslabuje pozice velkých výrobců na takzvaných mladých trzích. Podle Nokie je většina padělků nebo kopií bez licence čínské výroby, ale situace se týká celého světa. „Není to jen v Asii, ale i v Latinské Americe a dokonce i v některých částech Evropy,“ uvedl Esko Aho z nejvyššího managementu Nokie.

Podle podkladů agentury Gartner vzrostl ve třetím čtvrtletí loňského roku prodej mobilních telefonů celosvětově o 35 procent. Za tak výrazným nárůstem byl nejen rostoucí odbyt chytrých mobilů, ale právě i vzestup výrobců neznačkového zboží. Za celý loňský rok pak agentura odhaduje nárůst prodeje o 30 procent.

Také podle Gartneru se podíl padělaných mobilů přehoupl přes 20 procent, podle agentury Reuters ale ostatní průzkumné agentury považují toto číslo za nadnesené.

I když se prodej padělaných telefonů týká celého světa, dominantní je v Číně, kde skoro každý den některá ze stovek společností představí „nový“ přístroj, který je kopií telefonu známé značky. Tyto přístroje, pro které se vžilo označení shanzai, pak neslouží jen pro domácí trh, ale exportují se do Indie, Ruska, na Blízký východ a dokonce i do některých evropských zemí a Spojených států.

Zajímavá situace nastala, když se v Číně začala prodávat čtvrtá generace populárního telefonu iPhone od společnosti Apple. Prvního ledna letošního roku se totiž začala prodávat i jeho „čínská kopie“ M9, kterou vyrábí firma Meizu, a na tento telefon se prý stály delší fronty než na originál, napsal server iDnes.