USA uvažují o bankrotu některých svých států

New York – Nejen v Evropské unii, ale i ve Spojených státech se diskutuje o státním bankrotu. V případě USA má jít o bankroty jednotlivých států. Ty jsou považovány za suverénní a na rozdíl od měst nemohou hledat ochranu před věřiteli u federálního soudu. Protože hospodářská krize finanční situaci jednotlivých států zhoršila, dostala se teď podle deníku The New York Times otázka jejich bankrotu do kurzu. Podle některých politiků je to jediná cesta, jak by se mohly dostat z dluhů, které je drtí. Vyvázat by se mohly i z placení penzí, které přislíbili pracovníkům veřejného sektoru.

Illinois nebo třeba Kalifornie by mohly být kandidáty na státní bankrot. Začínají se nedostávat například peníze na vyplacení penzí, a vlády proto přesouvají prostředky na jejich úhradu z balíků peněz určených na školství nebo zdravotnictví. Podle některých členů Kongresu je tak jen otázkou času, kdy některý stát požádá federální vládu o podobnou finanční injekci, jakými nedávno zachraňovala problémové banky.

Řešením pro předlužené státy by ale podle některých odborníků mohl být i bankrot. Prošly by tak s pomocí federální vlády podobnou ozdravnou kúrou, jakou má za sebou například automobilka General Motors. Úpadek by státům například umožnil změnit své závazky vůči penzistům. Na druhou stranu by ale kromě důchodců poškodil třeba také investory do dluhopisů jednotlivých států.

Politici jsou opatrní, bojí se reakce trhů

Úvahy o zavedení státních bankrotů jsou zatím podle deníku The New York Times velmi opatrné. Zatím se v Kongresu v této věci žádný zákon nechystá. Nedávno se ale při jednom slyšení na bankroty zeptal šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho republikánský senátor John Cornyn. Mezi zákonodárci zdaleka není sám, kdo se o takové řešení problémů zadlužených států zajímá. Schválení možnosti bankrotu pro ně v Kongresu by přesto bylo nesmírně obtížné, a není proto moc pravděpodobné. Vyžadovalo by totiž změnu ústavy. Zákonodárci by se také zřejmě obávali, že jen projednávání takové možnosti by situaci problémových států dále zhoršilo, podobně jako se to na evropské půdě stalo koncem loňského roku Irsku.

Současné vágní úvahy o bankrotech by ale jejich představitelům naopak mohly pomoci. Představují totiž páku při vyjednáváních s odbory o úsporných krocích. Odboráři si toto nebezpečí uvědomují. „Chystají na nás masivní útok. Bereme to velmi vážně,“ uvedl Charles Loveless, který má na starosti legislativní záležitosti v Americké federaci státních, okrskových a městských zaměstnanců.

Nezávislý institut Centrum pro rozpočtové a politické priority nicméně tento týden uvedl, že situace jednotlivých států není tak špatná, jak se píše v amerických médiích. Podle něj jsou jejich současné problémy cyklického rázu a ustanou, jakmile se ekonomika zotaví. Podle institutu navíc nelze směšovat krátkodobé potíže, jako jsou schodky zaviněné výpadky daňových příjmů, a dlouhodobé problémy, jako jsou výplaty penzí.

Státní bankrot otázkou i pro Evropu

O možnosti státního bankrotu se v současné době diskutuje také na půdě eurozóny. Někteří odborníci jsou přesvědčeni o tom, že dříve nebo později se některý stát evropské měnové unie se svými dluhy nedokáže ani s pomocí Mezinárodního měnového fondu a EU dostat. Před časem to prohlásil například člen NERVu Miroslav Zámečník. Ten se obává hlavně restrukturalizační doložky ve stabilizačním mechanismu, který by měl začít fungovat po roce 2013. Investoři se jí budou bát, a budou proto vyžadovat vyšší rizikovou prémii. „Z toho já vyvozuji to, že přinejmenším několik zemí eurozóny bude muset podstoupit finanční restrukturalizaci,“ dodal Zámečník.

Podobně skepticky vyznívá také průzkum poradenské společnosti Ernst & Young mezi německými bankéři. Polovina z nich si myslí, že v dohledné době bude některá další z evropských zemí čelit potížím se splácením dluhu, tedy bankrotu.

Vydáno pod