Chalupa: Program Zelená úsporám je manažersky nezvládnutý

Praha - Nový ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) označil situaci v programu zateplování domů Zelená úsporám za vážnou. Vedení Státního fondu životního prostředí podle něho zřejmě program manažersky nezvládlo od samého začátku. Chalupa se nicméně bude snažit o to, aby zhruba 19 miliard korun fond rozdělil žadatelům o dotaci spravedlivě a rychle.

„Mám zásadní pochybnosti o manažerském zvládnutí projektu ze strany vedení Státního fondu životního prostředí, a to od samého spuštění,“ zdůraznil Chalupa. Auditoři by podle něho měli dát odpověď na otázky, které se týkají právních souvislostí programu, jeho fungování a manažerské odpovědnosti i administrativních postupů a kontroly.

Ministerstvo životního prostředí a státní fond životního prostředí čelí kritice ze strany zájemců o podporu, kterým se nelíbí zdlouhavé vyřizování žádostí. Aby bylo možné uspokojit všechny oprávněné žadatele o dotace, uvažuje ministerstvo o snížení dotace v řádu několika procentních bodů. Nyní vede jednání s kupci emisních kreditů, aby mohla průměrná výše podpory pohybující se mezi 60 až 65 procenty o něco klesnout.

„Mým cílem je nalézt takové řešení, aby připravené finanční prostředky ve výši zhruba 19 miliard korun byly jasným, srozumitelným a spravedlivým způsobem co nejrychleji poskytnuty žadatelům, kteří splnili všechny podmínky pro přijetí žádosti,“ přislíbil Chalupa. Vyřizování podaných žádostí dál pokračuje, dodal.

Státní fond životního prostředí přerušil od loňského listopadu přijímání nových žádostí. Vedlo ho k tomu to, že v měsících před přerušením výrazně narostl počet nových žádostí, které bylo třeba posoudit. Nyní fond slibuje, že dotace žadatelům z loňského léta vyplatí do konce března.

Do programu dosud přišlo asi 75 tisíc žádostí, z toho je 37 tisíc schváleno. Loni šly z programu na zateplování domů asi dvě miliardy korun a předloni 3,3 milionu korun. Přes Zelenou úsporám začal stát rozdělovat peníze předloni v dubnu. Dotace z tohoto programu jsou určeny na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Peníze do něj přitékají z prodeje emisních kreditů, ministerstvo tímto způsobem dosud získalo 19,6 miliardy korun.

Zateplovací práce na základních školách v Sezimově Ústí
Zdroj: ČT24