Zájem o zámořské plavby roste

New York - Sektor výletních plaveb ekonomickou krizi ustál poměrně dobře, zájem o tento druh cestování letos dokonce poroste. Provozovatelé proto čekají, že v tomto roce se bude chtít plavit až 16 milionů turistů, což je o šest procent více než loni. Mezi nejoblíbenější destinace patří Evropa, Karibik a Aljaška. Většina cestovatelů přitom pochází z USA.

Mezinárodní asociace provozovatelů okružních plaveb letos předpokládá, že luxusní dovolená přiláká rekordní množství výletníků. Na plavbu se loni vydalo 15 milionů lidí. A letos by si měl cestu na moře zaplatit další milion lidí navíc.

Z předchozích statistik navíc vyplývá, že ze strany turistů zájem o dovolenou na širém moři stále stoupá. Od roku 1980, kdy se plavby začaly rozmáhat, se počet cestujících zvyšuje v průměru o více než 7,5 procenta.

Zájem o zámořské plavby roste (zdroj: ČT24)

Tři čtvrtiny milovníků plaveb pochází ze Spojených států a Kanady. Mezinárodní asociace proto loni rozšířila svou flotilu o 12 lodí skoro za 6 miliard dolarů. Lodě dokážou přepravit až 5 400 lidí. A u 12 plavidel rozhodně nezůstane. Za letošní a příští rok jich přibude dalších dvaadvacet.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24
Vydáno pod