Ekonomický rozvoj Česka brzdí úřady, soudy a infrastruktura

Praha - Rozvoj české ekonomiky brzdí podle analýzy konkurenceschopnosti, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu, především neefektivní státní úřady, pomalé soudy a špatná infrastruktura. Na druhou stranu je silnou stránkou České republiky kvalitní věda a výzkum, stabilní hospodářské prostředí a schopnost přilákat zahraniční investice.

„Pro rozvinutou, inovacemi poháněnou a na znalostech založenou ekonomiku je klíčová kvalita podnikatelského a investičního prostředí. Pokud se máme přiblížit k nejvyspělejším zemím světa, musíme výrazně zlepšit podmínky, které umožní firmám čelit konkurenci v rámci vnitřního trhu EU i mimo něj,“ uvedl k výsledkům analýzy ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu:

„I když jsme v tzv. inovativní fázi, potřebujeme pevný základ. Tedy zásadně zlepšit fungování institucí, infrastrukturu a nastolit makroekonomickou rovnováhu. Naše vláda již první kroky podnikla, mezi nimi diskutované reformy penzijního systému nebo zdravotnictví.“

Analýzu by měla ve středu projednat vláda a MPO poté do konce první poloviny letošního roku připraví strategický projekt na zvýšení konkurenceschopnosti ČR. Konkurenceschopnost Česka klesá, na žebříčku Světového ekonomického fóra (WEF) se propadlo o pět pozic na 36. místo.

Resort chce spustit fond státního a soukromého kapitálu

V letošním roce plánuje resort například spustit společný fond státního a soukromého kapitálu, který by měl podporovat perspektivní projekty tuzemských firem, jejichž standardní financování je obtížné. V první fázi má mít fond k dispozici až 1,5 miliardy korun. „Nyní diskutujeme o poměru, v jakém tam státní a soukromý kapitál má být přítomen,“ podotkl Kocourek. Podle něho fond v budoucnu nahradí dotace z evropských fondů, které se budou snižovat v následujících letech.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa:

„Mezinárodní srovnání konkurenceschopnosti ukazují, že dokážeme obstát mezi novými členskými zeměmi EU. V globální konkurenci se ale zdaleka nemůžeme srovnávat jen s nimi, naší konkurencí je stejně tak Finsko nebo Švýcarsko jako Singapur nebo Malajsie - a tady už srovnání není tak dobré.“

Kritika Světového ekonomického fóra se snáší jak na tuzemskou státní správu, tak na fungování soukromých firem. Největší propad Česko vykázalo v oblasti efektivity trhu práce, kvalitě investičního prostředí, zdraví a základního vzdělávání a také ve fungování institucí. Výrazněji si polepšila pouze infrastruktura.

Podle Kocourka už česká konkurenceschopnost nemůže záviset pouze na kvalifikované pracovní síle a moderních technologiích. Stále důležitější je schopnost inovovat: „Musíme včas rozeznat vznikající globální poptávku a adekvátně a včas umět na nové trendy reagovat. Uspějí ty ekonomiky, které budou mít inovační a internacionalizované firmy a pro jejich vznik a působení vytvoří potřebné podmínky.“

Kocourek: Snižme závislost na exportu a automobilovém sektoru

Kocourek upozornil, že je třeba snížit závislost českého exportu na Evropské unii a Německu. Zaveden má být proto nový model odhadu budoucí poptávky, který umožní vytvořit nové produktové a exportní portfolio. Stát by díky tomu podle Kocourka mohl podnikům dávat signály, po jakém zboží či službách je ve světě největší poptávka.

Měla by být také snížena závislost ekonomiky na automobilovém průmyslu, naopak větší význam mají mít inovace, pružný systém podpory prioritních sektorů a modernizace průmyslu.