V Česku se prodávala vína ředěná vodou

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila firmě Zlatý hrozen stáhnout z trhu červené a bílé víno Hraběnka, distribuované v PET lahvích. Vína, kterých firma Livi Dubňany dovezla více než 36 tisíc litrů, byla ředěná vodou, obsahovala nepovolené látky a byla špatně označená. Inspekce považuje takovéto jednání za neoprávněné obohacování na úkor spotřebitelů.

Nedostatky inspekce odhalila u bílého vína Hraběnka se šarží 176 původem z Maďarska a u červeného vína Hraběnka se šarží 155, také původem z Maďarska. V bílém víně laboratorní testy prokázaly přídavek vody v množství 66 procent. V červeném víně pak odhalily přítomnost nepovolených syntetických barviv azorubin, patentní modř a tartrazin. Obě vína obsahovala také vyšší množství kyseliny citronové, než je povoleno, a naopak méně alkoholu, než byl deklarován na obale. Vína rovněž nevyhověla senzorickým požadavkům na chuť a vůni.

„SZPI považuje takové falšování vína za velmi závažné poškozování spotřebitelů. Provozovatelé se tímto způsobem neoprávněně obohacují na úkor zákazníků,“ uvedla Petra Horečková z oddělení komunikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Inspekce podle ní zahájí s firmou Zlatý hrozen se sídlem v Dubňanech na Hodonínsku správní řízení.