Členství v EU Česku loni vyneslo 47 miliard

Praha – Česko je stále úspěšnější v čerpání evropských dotací. Loni získala Česká republika z unijního rozpočtu o 47,3 miliardy korun víc, než do něj odvedla, což je nejlepší výsledek od vstupu do EU v roce 2004. Zatímco odvody Česka do společné kasy rostou jen minimálně, o poznání svižnějším tempem přibývá projektů, které na dotaci z Bruselu dosáhnou.

„V loňském roce jsme dosáhli nejlepšího výsledku od vstupu do EU. Jsem potěšen, že se neustále zlepšuje čerpání z evropských fondů,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Z unijního rozpočtu Česká republika loni obdržela dohromady 84,4 miliardy korun, opačným směrem putovalo 37,1 miliardy. Česko tak zůstalo stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU.

Největší část příjmů připadá na Fond soudržnosti a strukturální fondy, odkud stát loni získal 55,5 miliardy korun, což jsou téměř dvě třetiny veškerých příjmů. Příjmy ze společné zemědělské politiky dosáhly loni 26,4 miliardy korun.

Celkově od vstupu do Evropské unie zaplatila Česká republika do rozpočtu 219,6 miliardy korun a získala 364,4 miliardy korun.

Projekty spolufinancované EU a Středočeským krajem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod