Kromě Vítka usiluje o insolvenci Sazky i Le Cheque Déjeuner

Praha - K insolvenčnímu řízení s loterijní společností Sazka se s pohledávkou 4,4 milionu korun připojila společnost Le Cheque Déjeuner. Firma sama ale připouští, že jde o preventivní opatření, její pohledávka není ještě po splatnosti. Návrh na prohlášení insolvence na českou loterijní jedničku podal prostřednictvím společnosti Moranda podnikatel Radovan Vítek 17. ledna. Ten navíc podle serveru Česká pozice koupil v posledních dnech dluhopisy Sazky ve výši asi 12 milionů eur (zhruba 290 milionů korun) od UniCredit Bank.

Podle finančního ředitele Le Cheque Déjeuner Martina Müllera vznikla pohledávka za nákup poukázek na benefitní programy. Řešení své pohledávky vůči Sazce firma předala po medializaci situace loterijní firmy své advokátní kanceláři. „Není to tak, že bychom nyní chtěli očerňovat Sazku,“ dodal.

Sazka musí do 20 dnů ode dne doručení usnesení o zahájení řízení poslat soudu svoje vyjádření k tomuto návrhu. Musí také předložit celý seznam majetku včetně dlužníků a věřitelů i seznam svých zaměstnanců a listiny, které dokládají úpadek nebo hrozící úpadek.

Sazka požaduje, aby soud návrh Morandy projednal za fyzické účasti právních zástupců obou stran. Pokud by Sazka tento krok neučinila, soud by mohl rozhodnout o insolvenčním návrhu pouze na základě předložených dokumentů.

Vítek prý již kontroluje čtvrtinu Sazky

Vítek dle serveru Česká pozice kontroluje po posledních nákupech zhruba 25 procent dluhopisů Sazky. V minulosti přitom skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Sazka ale jeho pohledávky neuznává a tvrdí, že není v insolvenční situaci. Předseda představenstva a šéf Sazky Aleš Hušák uvedl, že loterijní firma se bude návrhu bránit všemi právními prostředky.

Ovšem Vítek se k nákupu dluhopisů od UniCredit Bank odmítl vyjádřit. Stanovisko neposkytla ani banka. „Ke spekulaci o prodeji dluhopisů Sazky se nebudeme vyjadřovat,“ citoval server Česká pozice mluvčího banky Tomáše Pavlíka.