Kauza OP Prostějov vyústila v žaloby spoluvlastníků i zástupců bank

Olomouc/Brno - Hlavní akcionáři Oděvního podniku Prostějov (OP), zástupci bank i bývalý generální ředitel OP Jiřo Tuvora mají na stole odpůrčí žaloby z pera insolvenčního správce Jaroslava Svobody. Podle soudce brněnského krajského soudu Jana Kozáka dnes dosud obdržel dvě desítky těchto žalob. Tito lidé se kvůli nim budou před soudem zodpovídat z údajně nevýhodných služeb, prodejů obleků či neoprávněného vyplácení odměn. Někdejší největší tuzemská oděvní firma je v insolvenci již rok.

Podle Kozáka soud zatím eviduje 24 těchto žalob: „Dnes je poslední den, kdy mohou být tyto žaloby podány. Teoreticky do půlnoci mohou ještě nějaké dojít.“ Upřesnil, že odpůrčí žaloby jsou podány na bývalé pracovníky OP, ale i subjekty, které spolupracovaly s podnikem.

„Mezi jmény je i bývalý člen managementu Tuvora, žaloba je v jeho případě ve vztahu k měřenkám,“ dodal soudce. V žalobách figuruje podle soudce také pražský advokát Roman Hanus. Podle ČTK jde nejspíše o spoluvlastníka OP, kterému patří prostřednictvím společnosti Casual Friday více než čtvrtinový podíl akcií OP. Odpůrčí žaloba je podle soudce podána i na Františka Tuhého kvůli vyplácení odměn. Tuhý je hlavním akcionářem a předsedou dozorčí rady.

OP Prostějov (zdroj: ČT24)

Žaloba se vztahuje také na tři bankovní ústavy

Podle soudce v žalobě figurují i všichni tři členové bankovního syndikátu v jedné žalobě - Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Citibank. Jde o žalobu ve vztahu k úvěru na 250 milionů korun. Nyní všechny žaloby projedná krajský soud. „Podobně jako každý jiný soudní spor bude v těchto případech nařízeno soudní jednání. Žaloby jsou čerstvé, zatím nedokážu říci, kdy to bude,“ dodal Kozák.

Petr Dítě, právní zástupce insolvenčního správce, vypracoval dohromady čtyři desítky těchto odpůrčích žalob. Dítě správci doporučil, aby ke krajskému soudu podal všechny. Podotkl přitom, že tím jeho práce nekončí - další žaloby na náhradu škody budou ještě následovat.

Odpůrčí žaloby, které napadají neúčinnost právních úkonů dřívějšího vedení, se týkají například služeb, které OP zaplatil, ale které neodpovídaly ceně. Šlo například o služby právní, ekonomické, reklamní či marketingové. Podnik si například zaplatil služby firmy, která je buď vůbec neposkytla, nebo v neodpovídající míře. Žaloby jsou podány také na dřívější vedení podniku kvůli odměnám či prémiím, které byly špatně vyplaceny nebo v neoprávněné výši. Podle Dítěte jde ve všech případech o částky od tisíce korun až po miliony.

Svobodovy žaloby navazují na provedený audit

Žaloby se rozhodl přichystat insolvenční správce Jaroslav Svoboda ve spolupráci s brněnským krajským zastupitelstvím kvůli výsledkům forenzního auditu, který loni zpracoval A&CE Audit. Jeho závěry jsou zatím neveřejné. Podle soudce Kozáka je to kvůli obsaženým citlivým údajům. Využívat by je totiž měli nejen právníci při přípravě žalob, ale i policie při svém vyšetřování.

Oděvní podnik byl od loňského května v konkurzu. Rozhodnutí o přeměně reorganizace na konkurz ale v prosinci zatím nepravomocně zrušil brněnský krajský soud. Zvláštní insolvenční správce OP Jiří Kocvrlich kvůli tomu před nedávnem požádal soudce Kozáka o prodloužení lhůty k podávání nabídek na koupi takzvané výroby na míru, poslední funkční části OP, bývalých poboček podniku v Jeseníku a Konici a strojů a zařízení jesenické provozovny v rámci výběrového řízení. Lhůta vypršela dnes. „Nevidím v této nejasné situaci jiné řešení,“ uvedl Kocvrlich.