Říjnové důchody jsou stále ve hvězdách

Praha – Ten, kdo se chystá do důchodu letos 1. října, nemá šanci zjistit, kolik peněz vlastně od státu dostane. Pro výpočet totiž chybí potřebný zákon. V současnosti zvládne Česká správa sociálního zabezpečení spočítat výši penze pouze těm, kteří do důchodu odejdou nejpozději 29. září. Poté však místo vzorce následuje černá díra.

Lidé v důchodovém věku hledají na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) odpověď, zda je lepší jít do důchodu v září nebo až v listopadu nebo zda mají zvolit předčasný nebo se vyplatí počkat. Instituce je však bezradná a nedokáže jim pomoct. „Jsou to denně desítky dotazů, ale bohužel nemůžeme je informovat jinak, než jim řekneme současnou výměru důchodu,“ uvádí mluvčí ČSSZ Pavel Gejdoš.

„Žijeme v nejisté době a mít před sebou nejisté peníze, to je strašná věc. Ať se obrátíte na kteroukoliv organizaci, tak nejsou schopni vám říct, podle čeho, podle jakých kritérií, se bude vypočítávat.“

Česká správa sociálního zabezpečení by přitom měla umět poradit. „Lidé někdy podrážděni jsou, ale většinou si uvědomují, že my jako prováděcí orgán státu jsme v tom nevinně,“ dodává Gejdoš. V současnosti totiž chybí potřebný zákon, podle kterého se důchody budou počítat. Jediný pevný bod podle Vladimíra Bezděka, člena Národní ekonomické rady vláda, je spočítat si důchod tak, jak byl vyměřován dosud.

„Návrh je zatím v naší budově a v nejbližších dnech by měl být předložen do vlády,“ vysvětluje odborný pracovník oddělení důchodového pojištění ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Voříšek. I když je již nový zákon načrtnutý, ještě ho čeká schvalovací kolečko - sněmovna, Senát a prezident. Ve kterékoliv fázi pak může dojít ke změnám. Podle Bezděka by však měl být zákon na světě nejpozději v květnu nebo červnu.

Pokud zákon neprojde do konce září, dostanou všichni důchodci jen 3000

Dosud tak nikdo vlastně neví, kolik důchodci po 29. září dostanou. Navíc by se mohlo stát, že se do té doby zákon neschválí. „Nastalo by to, že by všechny důchody byly po 29.9. vyměřovány jen v nejnižší míře, což pro ilustraci znamená u starobního důchodu pouze 3 000 korun. K tomu věřím nedojde,“ dodává Voříšek.

Důvodem a předmětem všech nejistot je rozhodnutí Ústavního soudu, který loni v dubnu zrušil systém výpočtu důchodů platný od 30. září letošního roku. Podle rozhodnutí byl nevýhodný pro lidi s vysokými příjmy.