Bolívie chce zasáhnout proti drahé Coca-Cole

Sucre - Bolivijskou vládu znepokojují rostoucí ceny oblíbeného nápoje Coca-Cola v zemi. Poslala proto inspekci do firmy EMBOL, která vlastní licenci na jeho výrobu, a hodlá řádně prověřit její hospodaření. Vedení společnosti se brání, že zvýšení cen je pro ni ekonomickou nutností a reaguje na růst cen cukru.

Cenový problém vyvstal loni v prosinci. Tehdy prezident Evo Morales oznámil, že vláda ukončí dlouholeté dotace cen pohonných hmot. Následovala vlna protestů a stávek a obchodníci reagovali zvýšením cen. Vláda musela nakonec z původního záměru ustoupit a začátkem roku politiku odvolala. Ceny se ale jen pomalu vracejí k normálu.

„Od protestů šly někde ceny trochu dolů, jinde se ale nepohnuly. Je to různé, ale obecně je to pořád dražší,“ dokládá zákazník v supermarketu Esteban Flores. Vláda nyní dělá všechno proto, aby situaci v zemi uklidnila.

Drahá bolivijská Coca-cola (zdroj: ČT24)

Výrobce bolivijské Coly se inspekce nebojí

Tamní kabinet se zaměřil i na výrobce populárních limonád, chilskou společnost EMBOL, a poslala na ni inspekci. Coca-Cola zdražila v lednu zhruba o 15 procent u všech výrobků a ceny drží. Tvrdí, že nemůže jinak, protože po vládním zásahu proti spekulacím se zdražil cukr a tím i výroba nápoje. Ostatní výrobci zatím k podobným krokům nesáhli, ale EMBOL se auditu nebojí, přestože jí hrozí i ztráta licence, pokud vládní inspektory nepřesvědčí o své pravdě.

„Zajistili jsme, aby si inspektoři mohli zkontrolovat celý chod výroby a dokážeme, že všechny suroviny byly nakoupeny za tržní ceny a používáme je přímo k výrobě našich produktů,“ vysvětluje manažer společnosti EMBOL Jaime Tapia.

V Bolívii žije dnes 60 procent lidí pod hranicí chudoby a stoupající ceny potravin představují vážný problém. Země je totiž navzdory snahám o podporu místní produkce čím dál víc závislá na dovozu.

  • Supermarket v Bolívii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2274/227327.jpg
  • Bolívie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2274/227322.jpg