Stavební spoření bude možné využít pouze na bydlení

Praha - Státní podporu na stavební spoření by v budoucnu měli získávat jen ti, kteří ji použijí na účely bydlení nebo si vezmou úvěr. Doporučuje to komise, která na ministerstvu financí pro ministra Miroslava Kalouska připravuje návrh na další změny ve stavebním spoření. Zprávu přinesly dnešní Hospodářské noviny (HN). Parlament přitom už loni některé změny ve stavebním spoření a snížení státní podpory schválil.

Naspořené peníze by podle varianty doporučené komisí mohli lidé dál použít třeba i na nákup auta, ale státní příspěvek by jim byl vyplacen jen tehdy, když doloží, že ho využijí na bydlení. Variant navržených úprav je zřejmě víc, Kalousek však nechce říct, kterou preferuje. „Jediné, co budu jistě prosazovat, je rozšířit možnost stavebního spoření na všechny finanční instituce,“ uvedl.

Stavebním spořitelnám se doporučení komise nelíbí. „Dokládání účelovosti nás připraví o klienty, pro mnohé z nich to bude nepohodlné,“ uvedl šéf Českomoravské stavební spořitelny Vladimír Staňura.

Zatím není jasné, jestli se nově navrhovaná změna bude týkat jen nově uzavíraných smluv, nebo by se vztahovala i na ty staré. Klíčový bude verdikt Ústavního soudu, který má rozhodovat o stížnosti poslanců ČSSD na již dříve schválené zpětné zdanění státní podpory za rok 2010 a na snížení státní podpory na 2 000 korun i u starých smluv.

„Pokud Ústavní soud neshledá na nepřímé retroaktivitě, kterou jsme uplatnili, žádné protiústavní aspekty, pak ji budeme chtít uplatnit i na staré smlouvy. Rádi bychom pak dali návrh novely v březnu do připomínkového řízení a pravděpodobně v dubnu ji předložili vládě,“ informovala náměstkyně ministra financí Klára Król.

Parlament na návrh vlády schválil novelu, podle níž se bude státní podpora připsaná v letošním roce za loňský rok zdaňovat 50 procenty. V dalších letech příspěvek státu klesne z 15 na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2 000 Kč ročně. Novela také zdaňuje výnosy ze stavebního spoření.