Děti, těšte se, hračky by mohly být bezpečnější

Praha - Novela o požadavcích na výrobky, která má pomoci odstranit z trhu nebezpečné hračky, udělala další krok na cestě ke schválení. Dnes jí dal zelenou Senát. Aby vstoupila v platnost, zbývá doplnit už jen podpis prezidenta. Zákon je pro Českou republiku nutností, nebezpečného zboží určeného dětem je na pultech českých obchodů stále velké množství. Jen v roce 2009 zakázala Česká obchodní inspekce prodej téměř 30 tisíc rizikových hraček. Senátoři dnes krom toho posvětili také emisi dluhopisů v hodnotě 148 miliard korun na krytí většiny schodku předloňského státního rozpočtu.

Novela, kterou má dnes na stole Senát, přejímá do české legislativy evropskou směrnici. Podle ministerstva průmyslu a obchodu výrazně sníží riziko poškození zdraví dětí. Například dozorové orgány budou moci díky novele dát podnět k přezkoumání již vydaného certifikátu, který má potvrzovat bezpečnost hračky.

„Samozřejmě součástí těchto nových opatření je zvýšení sankcí nebo rozšíření množství sankcí,“ podotkl senátor a člen výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Karel Korytář (ČSSD). „Zpřísňuje se informační povinnost a povinnosti pro výrobce, distributory a prodejce,“ dodal. Pokud budou mít třeba dovozci podezření, že hračka uváděná na trh nesplňuje technické požadavky a může ohrozit zdraví lidí, budou o tom muset informovat výrobce a kontrolní orgán.

Vstup Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

I když se české kontrolní orgány činí, nebezpečných hraček proniká na pulty českých obchodů stále poměrně velké množství. „V každém testu, který jsme dělali, jsme našli nebezpečné hračky a vůbec výrobky pro děti. Ať již to byly chemické látky – ftaláty, karcinogenní nebo formaldehyd – nebo se to týkalo mechanické bezpečnosti,“ řekla Českému rozhlasu – Radiožurnál šéfredaktorka časopisu D-Test Ida Rozová. Otázkou podle ní však je, jak moc budou vývozci a dovozci nový zákon dodržovat. Ten současný totiž příliš nerespektují.

Senát posvětil emisi dluhopisů, zákon o DPH vrátil poslancům

Senát dal dnes státu zelenou k vydání dluhopisů na krytí předloňského schodku, který kvůli krizi nabobtnal z původně plánovaných 38,1 miliardy korun kvůli krizi a propadu příjmů státu až na 192,4 miliardy korun. „Zákon nezvýší zadlužení České republiky, protože k tomu skutečnému zadlužení fakticky již v roce 2009 došlo nenaplněním příjmů státního rozpočtu,“ ujistil senátory ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Naopak s nesouhlasem Horní komory se dnes setkal zákon o dani z přidané hodnoty. Senátoři kritizovali některé novinky, se kterými novela zákona přichází. Chtějí v ní změnit podmínky, za jakých může plátce daně uplatnit odpočet daně, a napravit jeden legislativně technický nedostatek. Vládní předlohu proto dnes vrátili poslancům k novému projednání.

  • V hračkářství autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2275/227407.jpg
  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1640/163985.jpg