Google dál válcuje Yahoo, to musí propouštět

San Francisco - Zatímco americká internetová společnost Yahoo oznámila druhý plán propouštění, její úhlavní rival, internetový gigant Google, chce letos najmout rekordní počet nových lidí, konkrétně přes šest tisíc. Yahoo na konci loňského roku víc než zdvojnásobilo čistý zisk na 312 milionů dolarů. Jeho tržby ovšem klesly o 12 procent.

Cesty největších internetových jmen se začínají rozcházet. Yahoo v prvním čtvrtletí letošního roku očekává pokles tržeb o čtyři až deset procent. Aby se nedostal do záporných čísel, propustí v první vlně až 150 svých zaměstnanců, tedy zhruba procento celkové pracovní síly. Ke konci třetího čtvrtletí Yahoo zaměstnávala celkem 14 100 lidí. „Yahoo je stále firmou v přechodu, která se ještě nedostala tam, kam potřebuje,“ vysvětluje analytik společnosti UBS Brian Pitz.

Google hodlá trhnout rekord v počtu nových pracovníků

Souboj Google a Yahoo vyhrává vyhledávací gigant (zdroj: ČT24)

Naproti tomu Google na svém oficiálním blogu oznámil, že letos posune rekord v najímání nových pracovníků, a překoná tak rok 2007, kdy nabral přes 6 000 lidí. „Měli jsme dobrý rok a těší mě, že můžu oznámit, že letos zaměstnáme víc než tisíc nových lidí v Evropě,“ říká odstupující šéf Googlu Eric Schmidt.

Václav Nývlt, redaktor serveru Technet.cz

„Google Altavistu společnosti Yahoo úplně převálcoval. Samozřejmě jsou tu další vyhledávače jako Bing od Microsoftu, který má docela zajímavá čísla. V Čechách sice ne, ale v zahraničí má dobré výsledky ve vyhledávání. Je to ale otázka návyku. Lidé si na Google zvykli, přesně ví, jak ho používat a nemají důvod své návyky měnit.“

Čistý zisk společnosti Yahoo na konci loňska činil 312 milionu dolarů, oproti předchozímu roku si polepšil víc než dvojnásobně. Tržby však klesly o 12 procent a podle očekávání společnosti budou v dalším čtvrtletí klesat dál. Také akcie společnosti Yahoo se dnes propadly o dvě procenta. V pomyslném závodu o první místo mezi vyhledávači tak vítězí Google, a to o několik koňských délek.

Yahoo
Zdroj: ISIFA/EPA/EPA/YAHOO INC.