Rok 2011 ve znamení silné koruny a roztřesených akciových trhů

Praha – Podle historických zkušeností se zdá, že by rok 2011 mohl být ve znamení růstu světových finančních trhů. Jenže ve vzduchu po krizi visí množství otazníků, které by mohly jako zrnko písku otřást celým soukolím finančních trhů. Podle senior makléře Fio banky Pavla Hadrouška by akciové trhy mohla nabourat politika Spojených států, které ve snaze povzbudit své hospodářství tisknou nové peníze. Dalším důvodem, který by mohl trhy poslat dolů, by mohla být také restrukturalizace dluhů některé ze zemí eurozóny. Evropě totiž podle Hadrouška mnoho jiných možností nezbývá. O tom koneckonců svědčí i to, že se o této možnosti stále častěji vážně diskutuje. Včera ji připustil i český premiér Petr Nečas.

„Pravděpodobně nás čeká i přes volatilitu v souhrnu stabilnější rok. Ale svět je křehký a stačí zrnko písku v soukolí a máme problém,“ obává se Hadroušek.

Možných zrnek písku přitom není ve finančním soukolí málo. Zdar akciových trhů se opírá o nízké úrokové sazby. Letošní rok ale nejspíš bude koncem levných peněz. Spojené státy totiž pumpují do ekonomiky nové peníze, což se projeví růstem inflace. Proti inflaci budou muset centrální banky zasáhnout růstem úrokových sazeb, a to by mohlo znovu otřást světovým hospodářstvím i finančními trhy. „Růst sazeb bude začátkem problémů, začátkem další krize. Vyšší sazby budou znamenat vyšší problémy pro státní deficity, budou znamenat větší problémy pro firmy refinancovat jejich dluhy,“ varoval Hadroušek.

Problémy s vysokými deficity přitom nemají jen evropské země, o kterých se v poslední době často mluví. Ohrožují třeba také americkou Kalifornii, kde schodek vystoupal k 25 procentům hrubého domácího produktu, nebo Illinois. Minulostí je pro letošek tedy i býčí trh na dluhopisech. Místo jejich cen začínají po téměř třech desetiletích růst jejich výnosy.

Napětí vyvolává také vysoká inflace v rozvojových zemích. „Jestli budou bojovat agresivně, tak zabrzdí světový růst. Jestli nebudou bojovat agresivně, přesunou problémy do budoucna,“ obává se Hadroušek. Předstihové ukazatele naznačují podle něj také blížící se zpomalení v Evropě. Za to ale nemůže ani tak inflace, jako spíš implementovaná úsporná opatření.

Kam tedy v roce 2011 investovat?

„Mělo by být lepší investovat do velkých firem než do malých. Bude lepší investovat do rozvinutých trhů než do emerging markets,“ radí Hadroušek s tím, že dobrou investicí by mohlo být Japonsko. V roce 2010 to přitom bylo naopak. Největší zisky – celých 96 procent - si připsal index srílanské burzy. Více než 50 procent své původní hodnoty si připsal ještě ukrajinský a argentinský index. Téměř o čtvrtinu si pak polepšilo Rusko. Z rozvojových trhů zklamala pouze Čína, jejíž indexy propadly zhruba o 15 procent.

Slibné zisky by investorům mohl v letošním roce přinést také zemní plyn a investice do IT sektoru. „Zajímavé můžou být agrokomodity, které bych letošní rok favorizoval před zlatem a stříbrem,“ doporučuje Hadroušek.

Pokud chce investor zavítat na pražský trh, pak by mohl vydělat třeba na akciích ČEZu nebo Pegas Nonwovens. „Celkem spekulativní může být Fortuna, protože jí nikdo nevěří,“ dodal. Dlouhodobě zůstávají výhodné také investice do vody. „I když je cash velmi opomíjená, tak na nějakou dobu je to taky dobrá volba,“ připomněl Hadroušek.

2011 rokem silné koruny

A jak si v letošním roce povede koruna? „Co se týká celého roku, očekávám, že koruna bude posilovat. Teď krátkodobě nás čeká nějaké oslabení. Cílujeme to někam na 23,20 nebo 23,30 koruny za euro,“ předpovídá analytik Fio banky Josef Novotný. Za slabším eurem přitom nemají stát ani tak problémy eurozóny, jako spíš očekávané rychlejší a důraznější zvyšování úrokových sazeb v Česku v porovnání s eurozónou. Novotný míní, že Česká národní banka začne sazby zvedat koncem druhého kvartálu, její evropská sestra si ale ještě počká. Podobně jako vzhledem k euru se koruna bude vyvíjet i k dolaru.

  • Finanční trhy zdroj: cyberinvestmentguide.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2193/219246.jpg
  • Koruna versus euro autor: Švancara Petr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2072/207111.jpg
Vydáno pod