Firemních IT pirátů ubylo, opakem jsou domácnosti

Praha - Softwarové pirátství je ve firmách na ústupu, jeho míra loni klesla o tři procenta. Opačná situace je však v domácnostech, kde hodnoty naopak stoupaly. S čísly přišla protipirátská asociace Business Software Alliance (BSA). Nelegálního softwaru je tak v Česku zhruba 37 procent. Tuzemské softwarové firmy přitom přichází na tržbách o více než 3,5 miliardy korun.

Míra pirátství klesá ve firmách proto, že firmy nebo jejich majitelé jsou si dlouhodobě vědomi rizik spojených s pirátstvím. Toto riziko se jim nevyplácí. Z toho důvodu se snaží software kontrolovat a aplikovat preventivní programy, jež nelegální software odhalí a nedovolí nainstalovat, jak říká mluvčí aliance Jan Hlaváč.

Domácí piráti vedou

Naopak v domácnostech pirátství neustále roste. „Nejsou výjimkou ani tři počítače v domácnosti, které mohou být připojeny k vysokorychlostnímu internetu a zde se dá nelegální software stáhnout poměrně snadno,“ vysvětluje Hlaváč.

„V oblasti porušování autorských práv jsme v loňském roce zaznamenali 135procentní nárůst. V podstatě v poslední době se tato trestní činnost posouvá z páchání trestné činnosti firem a spíše je dominantnější u fyzických osob,“ vysvětluje mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Existuje však čím dál větší skupina uživatelů, kteří jsou si vědomi vysokého rizika a nechtějí jej podstupovat: „Komerční titul si buďto zakoupí, případně se rozhodnou, že si nainstalují bezplatný software,“ dodává mluvčí. Současně je velká skupina zejména mladých uživatelů, pro které je pirátské stažení velké pokušení a riziko buďto necítí, případně si jej neuvědomují.

Ve firmách se nejvíce „kradou“ kancelářské aplikace, operační systémy u firem. To platí rovněž u domácností, kde navíc kralují i nelegálně stažené antivirové programy, úprava výkonnosti počítačů, grafické programy a v neposlední řadě hry.

Za odhalený nelegální software si nejen připlatíte, ale možná i posedíte ve vězení

Jan Hlaváč, mluvčí BSA

„Pokuty se pohybují v řádech stovek tisíc korun. Piráti musí počítat i s odškodněním výrobců softwaru, kteří mohou žádat až dvojnásobek hodnoty nelegálního softwaru.“

Podle Hlaváče jsou tresty pro piráty poměrně drakonické. V extrémních případech lze udělit trest odnětí svobody až do výše pěti let. Dále hrozí zabavení věci. „Pokud má někdo na počítači nelegální software v hodnotě 50 tisíc, odškodnění se může vyšplhat až na 100 tisíc plus si viník musí software zakoupit. V důsledku tak zaplatí 150 tisíc korun,“ varuje mluvčí BSA.

Policie je v boji proti softwarovému pirátství stále úspěšnější. V roce 2010 objasnila 464 z celkových 650 případů. „V podstatě více jak 90 procent případů vzniká na základě udání. Jsme odkázáni na tato oznámení,“ dodává Hlaváč.

Počítač
Zdroj: ČT24/Veronika Matyášová