Davos hledá lék na zdražování potravin

Davos – Světové ekonomické fórum v Davosu ovládly obavy o potravinovou bezpečnost světa. Ceny potravin na konci loňského roku vystoupily podle indexu FAO na nejméně dvacetiletý rekord a překonaly maxima z poloviny roku 2008, což vyvolalo v řadě chudších zemích závislých na dovozu potravin sociální nepokoje. Někteří z vládních činitelů proto na fóru žádali regulaci spekulativních obchodů. Tu ale odmítají zástupci soukromého sektoru a místo toho navrhují, aby se zemědělská produkce nevyužívala k výrobě pohonných hmot.

Jordánský státní ministr pro veřejné projekty Imád Fachuri upozornil na situaci zemí Středního východu a severní Afriky, které své základní potraviny dovážejí a nyní se těžce vyrovnávají s růstem cen. „Snažíme se zlepšit nabídku vody a energie, abychom mohli potraviny více pěstovat doma a minimalizovat tím závislost na dovozech a zranitelnost globálními cenami,“ podotkl ministr na rozhovorech Světového ekonomického fóra ve švýcarském horském letovisku.

Právě v zemích arabské severní Afriky se v posledních týdnech odehrávají pouliční nepokoje, motivované kromě politické nespokojenosti i zdražováním základních životních potřeb v čele s potravinami. Dnes se třetí den po sobě konaly demonstrace v Egyptě, které následují po nepokojích v Alžírsku a zejména v Tunisku. Tam dokonce vedly ke svržení dlouholetého prezidenta Zína Abidína bina Alího a jeho útěku ze země.

Davos den třetí (zdroj: ČT24)

Hrozí válka o potraviny? Možná ano

Indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono prohlásil, že „příští ekonomická válka či konflikt se může vést o vzácné zdroje, pokud svět nebude v této oblasti spolupracovat“. „Představme si ten tlak na potraviny, energii, vodu a zdroje,“ komentoval prezident odhad, že do poloviny století se počet obyvatel ve světě zvýší o dvě miliardy na devět miliard.

Regulovat, či neregulovat

Nicolas Sarkozy, francouzský prezident

„Regulace. Ne nadměrná, ale regulace. Ať ti, kdo kupují ohromná kvanta komodit, budou muset odkládat jako depozitum část financí na nákup těchto komodit,“ radí jak na boj s růstem cen potravin francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Z Evropy v souvislosti s růstem cen potravin přicházejí tlaky na to, že by se trh s komoditami včetně potravin měl regulovat. V Davosu po tom volal francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Z Bruselu mu sekundoval francouzský člen Evropské komise Michel Barnier, který má na starosti mimo jiné obchodování na finančních trzích. Barnier slíbil, že se zasadí o omezení spekulací s potravinářskými komoditami. „Pokládám spekulace na zemědělské komodity za skandální,“ prohlásil bývalý francouzský ministr zemědělství.

Proti omezování obchodů se v Davosu postavil Nils Andersen, výkonný šéf dánské přepravní skupiny A.P. Moeller-Maersk. Poukázal na to, že za růstem cen na komoditních trzích nestojí jen krátkodobí obchodníci, ale i jiní aktéři, a to včetně vlád. „Můžeme klidně říct, že když za to mohou spekulanti, je to špatné. Ale mohou k tomu přispět i vlády jen tím, že se budou snažit zajistit potraviny pro své obyvatelstvo,“ upozornil. Vedle snahy nakupovat do zásob tím poukázal i na tendenci některých producentských zemí omezit administrativně v případech problémů vývoz potravin, jak k tomu na konci loňského léta přikročily Rusko a Ukrajina.

Australský ministr obchodu Craig Emerson za cestu k řešení potravinové inflace označil otevírání zemědělských trhů a odstraňování překážek produkce. S tím souhlasí jeden z výkonných ředitelů Světové banky a bývalý ministr financí Nigérie Ngozi Okonjo-Iweala. „Musíme být opatrní, abychom regulaci nepřehnali,“ podtrhl Okonjo-Iweala.

Biopaliva – klíč ke zdražování

Peter Brabeck, předseda správní rady Nestlé

„Existuje jedno velmi jednoduché řešení: žádné potraviny na paliva,“ řekl Brabeck.

Boj proti růstu cen se ale podle některých delegátů davoského fóra může orientovat i jiným směrem. Předseda správní rady největší světové potravinářské skupiny Nestlé Peter Brabeck vyzval vlády ke zrušení podpory biopaliv, která výrazně přispěla k rekordnímu růstu cen v roce 2008. Upozornil, že pokud by měly být splněny cíle pro biopaliva ve vyspělých zemích, znamenalo by to nutnost zvýšit produkci potravinových komodit na trojnásobek.

Vlády USA a EU zvyšují podporu biopaliv i přesto, že mezi vědci, a dokonce už i mezi ekologickými organizacemi, které je původně prosazovaly, vznikla prakticky shoda, že výsledný dopad biopaliv na přírodu je celkově škodlivý a energetice v podstatě nic nepřináší.

Světové ekonomické fórum v Davosu se pravidelně koná od roku 1971. Jeho hlavním cílem je pomoc při řešení mezinárodních konfliktů a hospodářských problémů. Kritici nicméně poznamenávají, že diskuse mezi firemními šéfy a novými či staronovými hlavami států bývají často povrchní, zaměřené na nasycení médií a nepříliš informované. Poukazují přitom na loňský Davos, kde účastníci prakticky nijak nereagovali na rodící se dluhovou krizi v Řecku a dalších zemích eura.