Slovensko a Maďarsko se sbližují, zatím díky plynovodu

Bratislava - Slovensko a Maďarsko dnes podepsaly dohodu o propojení plynovodů. Nejde ale jen o plyn, vzájemná domluva se chápe také jako cesta k lepším vztahům mezi oběma zeměmi. Půjde o první oficiální návštěvu premiéra Maďarska na Slovensku skoro po dvanácti letech. Viktor Orbán mluvil s Ivetou Radičovou i o další přeshraniční spolupráci.

Dohoda o plynovodu má znamenat další krok k vřelejší spolupráci obou zemí. Několik krizí, během kterých Rusko přerušovalo dodávky plynu, donutilo země Evropy, aby hledaly jiné alternativy a investovaly do plynových soustav. Přes Slovensko a Maďarsko podle dohody budou denně protékat čtyři miliony kubíků suroviny. Plánovaný plynovod bude 115 kilometrů dlouhý.

„Je to krok, který znamená větší nezávislost z hlediska energetické bezpečnosti Slovenské republiky,“ uvedla Radičová po podpisu dohody. Dodala, že se chystá také spojení elektrických soustav obou zemí.

„Tato severojižní trasa plynovodu je společným projektem Visegrádské čtyřky a dnešní podpis premiérů Slovenska a Maďarska znamená dohodu na vybudování trasy mezi Velkým Krtíšem na jihu Slovenska a na maďarské straně městem Vecsés,“ uvedla zpravodajka ČT Olga Baková.

Náklady na výstavbu více než stokilometrového potrubí dosáhnou kolem 100 milionů eur (zhruba 2,4 miliardy korun), necelou třetinou zemím přispěje Evropská unie.

Slovensko bude mít možnost napojení na Nabucco a South Stream

Díky novému systému bude mít navíc Slovensko pojištěné, že se připojí k připravovaným projektům v Evropě - jako jsou plynovody Nabucco nebo South Stream.

I přes napjaté vztahy mezi Bratislavou a Budapeští v posledních letech se šéfové obou kabinetů setkávali na pracovních návštěvách, při jednáních Visegrádské čtyřky nebo v Bruselu. Slovensko o sblížení se svým jižním sousedem usiluje. Postoje obou zemí se ale liší v pohledu na udělování dvojího občanství.

Šéf maďarského kabinetu by se měl setkat i s prezidentem Ivanem Gašparovičem a předsedou parlamentu Richardem Sulíkem.

Spor o dvojí občanství by měla řešit mezivládní smlouva

Radičová s Orbánem se shodli, že napětí mezi oběma zeměmi kvůli zákonu o dvojím občanství by mohla uvolnit mezivládní smlouva. „Dohodli jsme se, že mezivládní komise se bude věnovat tomuto tématu a Slovenská republika přijde s návrhem standardní bilaterální smlouvy tak, jak je máme s jinými zeměmi,“ upřesnila Radičová. Orbán dodal, že podobná smlouva se měla připravovat už za minulé slovenské vlády Roberta Fica, to ale skončilo neúspěchem.

Maďarský zákon, který usnadňuje od letoška Maďarům žijícím v zahraničí získání maďarského občanství, vyvolal odvetnou reakci Bratislavy. Občané Slovenska totiž po získaní občanství jiného státu až na výjimky přijdou o slovenskou státní příslušnost. Radičová návrh na uzavření mezistátní smlouvy o občanství obhajovala právě tím, že přijímaní zákonů v jedné zemi a následná odvetná opatření sousedního státu nejsou řešení.

  • Iveta Radičová a Viktor Orbán autor: Koller Jan, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2281/228067.jpg
  • Iveta Radičová a Viktor Orbán autor: Ronald Zak, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2281/228079.jpg
Vydáno pod