Ukradené povolenky se našly, návrat ale není jistý

Praha - Většina emisních povolenek ukradených z účtů vedených u tuzemského operátora trhu s elektřinou se našla, píše dnešní Mladá fronta Dnes. Hackeři převedli 610 tisíc certifikátů zřejmě na účty správců v Německu a Estonsku. Další půl milion povolenek je na kontech ve Velké Británii. Zbytek do 1,306 milionu ukradených kusů je údajně na českých účtech a v dalších nejmenovaných zemích. Případem se zabývá policie.

„Očekáváme ještě potvrzení 500 tisíc kusů, jež jsme nalezli na účtech registrovaných ve Velké Británii,“ uvedl Jiří Šťastný, ředitel státní firmy OTE, která provozuje český registr. Podle něj národní správci znají i konkrétní majitele účtů, kde se povolenky našly. K dispozici je má policie, která se případem zabývá.

Osud povolenek nejistý

Zatím však není jasné to, kdy a zda vůbec se podaří cenné papíry vrátit zpátky na účty jejich vlastníků. Kdyby se ukradené kredity vrátit nepodařilo, není prý zřejmé ani to, kdo vzniklou škodu uhradí, píše list. Národní správci účtů podle deníku nemají právo ukradené povolenky na základě vlastního rozhodnutí poslat zpátky jejich majitelům. „Spoléháme v této věci na policii,“ prohlásil předseda tuzemského operátora.

Šlo přitom o předem promyšlený útok a firma OTE vylučuje chybu ve svém bezpečnostním systému. „Z technického hlediska nejspíše došlo k odcizení přihlašovacích údajů na straně uživatele - obchodníka s emisními povolenkami,“ říká expert na IT bezpečnost Jiří Nápravník.

Nabízí se i možnost zneplatnění povolenek a vydání nových

Národní správci účtů teď musí vyřešit, jak dostat povolenky zpátky. „Zmínil jsem reverzní operace, dalo by se zařídit i to, že ty povolenky budou zneplatněny. Prostě to je třeba diskutovat v rámci celé Evropy, který z těchto kroků pro nápravu situace bude pro každou zemi akceptovatelný,“ říká Šťastný. Pokud se ale národní správci nedohodnou, mohli by původní majitelé povolenek vymáhat škodu po státu.

Největší množství, konkrétně 700 tisíc povolenek, postrádá ČEZ. Dalších 475 tisíc pak chybí soukromé společnosti Blackstone Global Ventures. Okradeny byly ještě tři další podniky, ale ty zatím nezveřejnily své jméno. Celkem se ztratily povolenky zhruba za 450 milionů korun.