Šéf OSN v Davosu: Ekonomický model se musí změnit

Davos - Nynější ekonomický model je podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna nedostatečný a pokud se nedočká reforem, bude z hlediska ochrany životního prostředí globálním sebevražedným paktem, který povede ke katastrofě. Šéf OSN se takto vyjádřil na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Podle něj je na politické a podnikatelské elitě, aby provedla ekonomickou revoluci a zachránila planetu. V Davosu dnes rovněž vystoupil britský premiér Cameron, podle kterého EU musí projít zásadní deregulací a vytvořit opravdový jednotný trh. Napětí v eurozóně ještě vzroste, dodal.

„Potřebujeme revoluci. Změny klimatu nám ukazují, že původní model je více než zastaralý,“ upozornil Pan Ki-mun a dodal, že lidstvo v současnosti nemá mnoho času k zásadním změnám. Generální tajemník OSN nazval nynější ekonomický model receptem na národní katastrofu. Ochraně životního prostředí je prý třeba věnovat větší pozornost.

Ovšem slova generálního tajemníka OSN se u ostatních účastníků fóra setkala se smíšenými pocity, a to jak mezi státníky, tak mezi podnikateli. Reprezentoval je například mexický prezident Felipe Calderón, jeho indonéský protějšek Susilo Bambang Yudhoyono, generální ředitel amerického maloobchodního řetězce Walmart Mike Duke a také spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates.

Cameron: Unie musí projít zásadní deregulací

„Evropa si musí svou existenci zasloužit, svět nám svou vlastní existenci nedluží,“ uvedl britský premiér Cameron. Evropa musí podle něj nejen deregulovat, ale také inovovat a uzavřít další dohody o volném obchodu se zeměmi v Asii, na Blízkém východě a v Latinské Americe. Cameron dodal, že loňské zátěžové zkoušky evropských bank nebyly dostatečně hluboké, což se letos musí změnit.

I když není Velká Británie v eurozóně, patří k významným členům Evropské unie. Britský premiér obhajoval úsporná opatření, která zavedla britská vláda, a vyzval další evropské země, aby britského příkladu následovaly a začaly se snižováním dluhů. Nynější problémy se státními dluhy jsou podle Camerona překážkou, která stojí v cestě obchodu i hospodářskému růstu. S problémy se potýká především periferie eurozóny.

Podle Camerona se napětí v eurozóně ještě zvýší. Za jeden z důvodů označuje nechuť Němců finančně přispívat na řešení nejrůznějších problémů, které se týkají jiných zemí. Daňoví poplatníci v Německu se podle Camerona ptají, proč mají platit za chyby, kterých se nedopustili.

Šéf největší německé banky Deutsche Bank Josef Ackermann:

„Myslím, že bychom měli bdít nad tím, aby se nenarušily síly trhu, protože ty jsou velmi důležité. Musíme být velmi opatrní. Někdy mají trhy tendenci k excesům, ty však není možné regulovat, protože se tím trhy ničí.“

Šéf největší německé banky Deutsche Bank Josef Ackermann přidal svůj hlas, a zkritizoval tak snahy politiků zavést přehnanou regulaci finančního sektoru, která by mohla zničit trhy. Postavil se tak proti francouzskému prezidentovi Nicolasu Sarkozymu, který se ve čtvrtek v otázce bankovní regulace tvrdě střetl s šéfem americké banky JPMorgan Chase Jamesem Dimonem.

Bouřlivě se diskutovalo i o letectví

Dnes se v Davosu mluvilo i o budoucnosti leteckého průmyslu. Trh stabilně roste a aerolinky vyhlíží do budoucna s optimismem. Na druhou stranu ale skončila řada menších přepravců a zákazníci se musí připravit na zdražování. Některé letenky totiž oproti loňsku zdražily až na dvojnásobek. Přepravci si ale nepolepší. Loni vydělali 15 miliard dolarů, letos to ale bude o třetinu horší. Za vším stojí drahé palivo. „Jsou to dobrá čísla, ale ne dost. My nejsme charita, musíme vydělávat peníze,“ uvedl výkonný ředitel IATA Giovanni Bisignani. „Poslední dva roky byly jako na houpačce. Trh byl nestabilní, nikdo moc nevydělával a pokles dolehl na všechny. Za půl roku budeme chytřejší, ale zatím odhadujeme stabilní růst,“ dodává Bisignani.

Světové ekonomické fórum se v Davosu koná pravidelně každý rok. Schůzek se účastní politická a podnikatelská elita z celého světa, včetně ředitelů nadnárodních koncernů a hlav států.