Kaliforňané se bouří proti Canna Cole

Los Angeles - Marihuana proniká také na pulty amerických obchodů. Nyní však nejde o rostliny ani cigarety, ale o nápoj. Kalifornský podnikatel Clay Butler hodlá vydělat na třetinkové láhvi s názvem Canna Cola, která má stát 13 dolarů. V nápoji je obsaženo 50 miligramů THC. Jedná se o první produkt z celé řady dalších, které Clay Butler připravuje.

Butler je majitel firmy, která se snaží vyplnit prázdné místo na trhu s lékařskou marihuanou: „Nejsem žádný drogový dealer, nepiji alkohol, nekouřím ani neberu drogy. Věřím své firmě a věřím lidem, kteří se chtějí bavit. Canna Cola bude hit - a nejen v Kalifornii.“

Proti Canna Cole se ale postavilo mnoho institucí, které se bojí o rozšíření nápoje mezi děti. Takzvaná lékařská marihuana je sice v Kalifornii legální, zákonné pěstování marihuany jako drogy ale loni na podzim odmítli v referendu sami Kaliforňané.

Canna Cola na kalifornském trhu (zdroj: ČT24)

„Lékařská marihuana má být prodejná pouze na předpis a rozhodně by se neměla dostat na pulty běžných obchodů jako limonáda. Pro děti a mládež to může být nebezpečné,“ říká Robert Cook z úřadu pro narkotika a násilnou trestnou činnost. Prodejcům proto nezbude nic jiného, než se zaměřit na prodej po internetu. Na oficiálních stránkách je zatím v nabídce pět druhů limonády.