České puky opět zaplaví led na hokejovém MS

Praha – Česko zanechá stopu na nadcházejícím hokejovém mistrovství světa na Slovensku, které se koná v dubnu a květnu, i když se na něj neprosadí čeští hokejisté. Celý šampionát se totiž odehraje s puky vyrobenými v Kateřinicích na Vsetínsku. Zakázka sice pro firmu nemá žádný výrazný objem, jde ale o prestižní záležitost.

Pro firmu je zakázka otázkou prestiže

Na mistrovství se bude hrát se dvěma tisícovkami puků od firmy GUFEX. Ta si navíc zajistila spolupráci s Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) až do roku 2014. „Pro nás tato zakázka, co se objemu týče, není nijak významná. Jde ale o prestiž,“ tvrdí jednatelka GUFEXu Michaela Bravencová.

České puky opět zaplaví led na hokejovém MS (zdroj: ČT24)

Naprostá většina výroby společnosti míří za české hranice. Puky míří kromě tradičních hokejových zemí, jako jsou Spojené státy nebo Kanada, i do exotických destinací, například Mexika nebo Číny. Ani hokeji se ale nevyhnula krize.

Jednatelka GUFEXu Michaela Bravencová:

„Hokej je totiž hodně o sponzorech, takže když nebyli sponzoři, tak ubylo i puků s potiskem.“

Mistrovství světa se bez puků z Valašska neobejde

Firma GUFEX vznikla v roce 1990, puky začala vyrábět o čtyři roky později. A nedlouho poté se její puky dostaly na olympijský turnaj v Naganu, kde čeští hokejisté získali historické zlaté medaile. O rok později podnik podepsal smlouvu s IIHF a puky GUFEX se staly oficiálními hracími puky všech mistrovství světa pořádaných IIHF.