Porcelánka Haas & Czjzek dnes rozdává výpovědi

Horní Slavkov (Sokolovsko) – Jedna z nejstarších porcelánek v Česku Haas & Czjzek Horní Slavkov přerušila kvůli nedostatku zakázek výrobu. Podle prohlášení ředitele společnosti Zdeňka Uhlíře prý ale není vyloučeno, že produkci po zlepšení situace na trhu obnoví. Výroba by se tak mohla znovu rozjet do půl roku. Na dobu neurčitou ale přijde o práci kolem stovky zaměstnanců. Ti dnes dostávají výpovědi. Porcelánka jim nezaplatí už ani za leden. Nové zaměstnání budou přitom hledat jen těžko. Sokolovsko totiž trpí 14procentní nezaměstnaností. Porcelánka byla založena v roce 1792 a je nejstarší v Čechách. V roce 2002 byla prohlášena za kulturní památku

Slavkovští budou těžko hledat práci jinde

Firma propouští 90 lidí pro nadbytečnost. Výjimku představuje několik zaměstnanců nutných pro zajištění ostrahy majetku a ke zpracování účetní a mzdové agendy. Vedení porcelánky s lidmi jedná individuálně o formě výpovědi. Ve hře je ale stále i možnost, že si areál k výrobě porcelánu pronajme jiný subjekt.

Ředitel společnosti Zdeněk Uhlíř:

„Přestože v uvedeném období investoval do porcelánky prostředky v řádu desítek milionů korun, nehodlá pokračovat podle jeho vyjádření ve ztrátovém projektu a provoz v porcelánce zastavuje. Je také ochoten případně jednat o prodeji, pokud by se našel zajímavý investor.“

O přerušení výroby rozhodl majitel továrny – ruský podnikatel Ruslan Sajfulin, který ji vlastnil rok a půl. Uhlíř uvedl, že to bylo překvapující rozhodnutí především pro nezasvěcenou veřejnost. Bývalí zaměstnanci se tak dostávají do složité situace. Přímo v Horním Slavkově se nezaměstnanost pohybuje kolem 11 procent a lidé se nedočkají ani mzdy za leden. Aby se domohli její náhrady, budou muset požádat soud o vyhlášení insolvenčního řízení.

Problémy nastartovala krize a vysoká ruská cla

Do problémů se porcelánka dostala v důsledku krize. Zcela ji však potopila administrativní opatření ruské vlády, která na dovoz českého porcelánu uvalila již na počátku roku 2010 několikanásobně vyšší clo než  na dovozy porcelánu z ostatních zemí. „V Rusku došlo ke zvýšení cel na dovoz porcelánu z České republiky a to ná násobek, a naopak dovoz do Ruska z Číny, Polska nebo Rumunska zůstal ve stejné úrovni,“ doplnil ředitel společnosti Zdeněk Uhlíř. Výsledkem tak bylo zvýšení cen a výrazné omezení prodeje na ruském trhu, jenž patřil pro porcelánku mezi nejdůležitější.

Do složité situace se v Karlovarském kraji dostala i společnost Starorolský porcelán Moritz Zdekauer Karlovy Vary, která je od ledna na vlastní žádost v insolvenci. Porcelánka dluží asi 59,9 milionu korun a o jejím osudu rozhodnou v dubnu věřitelé. Na rozdíl od Horního Slavkova ale starorolská továrna dále vyrábí a její vedení navrhlo vyřešit insolvenci reorganizací firmy. Tak by se zachovala podstatná část ze současných 196 pracovních míst. Lidem ale firma dluží na výplatách za tři měsíce přes 6,5 milionu korun.