ECB minulý týden přerušila nákupy dluhopisů eurozóny

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka minulý týden poprvé od loňského října neuskutečnila na trhu žádné nákupy vládních dluhopisů zemí eurozóny. Využila tak uklidnění na trzích, které jí umožní soustředit se na rostoucí inflaci. Informoval o tom britský list Financial Times. Pro ECB je to úleva, protože se může soustředit na úlohu udržovatele cenové stability. V lednu podle pondělních předběžných údajů vzrostla meziroční inflace v eurozóně na 2,4 procenta.

ECB v pondělí večer ve svých údajích uvedla v kolonce nových nákupů dluhopisů nulu po nákupu za 146 milionů eur v předešlém týdnu a transakci za 2,3 miliardy eur ještě o týden dřív. Nejvíce banka nakoupila dluhopisů zemí ohrožených dluhovou krizí loni v květnu v prvním týdnu fungování programu. Banka ani neuvedla, že by minulý týden získala nějaké peníze díky vypršení splatnosti některých nakoupených dluhopisů.

ECB loni v květnu přijala program nákupů vládních dluhopisů na podporu zemí podkopávaných rostoucími úrokovými výnosy, které neúnosně zvyšují jejích náklady na obsluhu dluhu a ohrožují je platební neschopností. Program má přispět ke stabilizaci trhu a odvrácení nových dluhových krizí v eurozóně. Někteří členové ECB jej však kritizují, zejména šéf německé Bundesbanky Axel Weber.

ECB prý kupuje dluhopisy problematických zemí

Podle analytiků ECB kupuje téměř výlučně dluhopisy problematických zemí Řecka, Irska a Portugalska. V posledních týdnech se začaly rýsovat návrhy na systematičtější řešení dluhových potíží Řecka a Irska tím, že by se prodloužila splatnost několikaletých úvěrů od EU až na třicet let. To v pátek podle agentury Reuters podpořil i šéf Bundesbanky Weber.

V minulých týdnech se trhy dluhopisů v eurozóně uklidnily díky úspěšným aukcím víceletých obligací Španělska a Portugalska. Napětí na trzích zmírnily iy signály toho, že vlády eurozóny spějí k systémovému řešení krize.

Evropská centrální banka
Zdroj: ČT24