Nezaměstnanost v eurozóně zůstává na deseti procentech

Brusel - Míra nezaměstnanosti v eurozóně v prosinci zůstala stabilní na deseti procentech jako v listopadu. V celé Evropské unii, stejně jako v listopadu, činila v posledním měsíci loňského roku 9,6 procenta. Informoval o tom Evropský statistický úřad. Počet nezaměstnaných nicméně klesl v obou seskupeních.

V případě unijních států platících eurem to bylo proti listopadu o 73 tisíc a v celé EU o 19 tisíc lidí. Eurostat odhadl, že celkem v prosinci bylo ve všech zemích sedmadvacítky něco málo přes 23 milionů nezaměstnaných, z toho necelých šestnáct milionů v eurozóně.

Nejméně nezaměstnaných je třeba v Nizozemsku, nejvíce pak ve Španělsku

Proti prosinci roku 2009 obyvatel bez práce ale výrazně přibylo. Předloni v prosinci míra nezaměstnanosti v EU činila 9,5 procenta, zatímco v eurozóně to bylo 9,9 procenta. Nejnižší nezaměstnanost hlásí pro prosinec Nizozemsko, Lucembursko a Rakousko. Nejvyšší naopak připadá na Španělsko a Lotyšsko s Litvou.

Proti loňsku v prosinci nezaměstnanost klesla v osmi členských zemích, v Británii byla stabilní, zatímco v osmnácti stoupla. Největší propad zaznamenala Malta, největší narůst naopak Litva.

Evropští statistici rovněž revidovali listopadové odhady. Podle nich totiž v tomto měsíci míra nezaměstnanosti v eurozóně činila 10,1 procenta, zatímco podle dnešních údajů to bylo deset procent.

Nezaměstnanost v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat