Německá vláda udeřila kvůli dioxinům na firmy

Berlín - V souvislosti s nedávným dioxinovým skandálem v Německu dnes tamní vláda schválila první zpřísněná opatření pro výrobce krmiv a laboratoře, která se týkají jejich nahlašovacích povinností. Jejich cílem je zabránit do budoucna opakování této aféry s výskytem rakovinotvorného dioxinu ve vejcích, drůbežím a vepřovém mase, kvůli níž byly v Německu dočasně zavřeny tisíce chovů.

Podle vlády budou němečtí výrobci krmiv povinně úřadům hlásit výsledky všech testů svých produktů, ne jen těch nadlimitních, a nahlašovací povinnost v případě nálezu zvýšených hodnot nebezpečných látek se bude týkat i soukromých laboratoří. Do provozu navíc bude uveden systém předběžného varovaní na výskyt dioxinu.

Opatření ještě musí odsouhlasit německý parlament. Vycházejí z akčního plánu německé ministryně zemědělství Ilsy Aignerové, na němž se v lednu dohodla se spolkovými zeměmi. Od nové nahlašovací povinnosti si ministryně slibuje, že kontrolní orgány budou moct rychleji a přesněji reagovat na nové potravinové nebezpečí. „Toto opatření budeme urychlovat také na úrovni EU,“ dodala dnes Aignerová. Má pro to prý podporu i nynějšího maďarského předsednictví unie.

Německá ministryně vzkazuje výrobcům: Nešiďte výrobu krmných směsí

Aignerová zároveň volá po zákazu podnikání v produkci krmiv pro všechny firmy, které budou šidit při výrobě směsí. Pro to ale podle ní není potřeba přijímat žádný nový zákon, ale důsledně uplatňovat stávající legislativu. O přísnějším postihu podvodných výrobců bude jednat s ministryní spravedlnosti Sabine Leutheusserovou-Schnarrenbergerovou v polovině února.

V plné síle vypukl v Německu dioxinový skandál na přelomu roku, kdy úřady odhalily výskyt této jedovaté láky ve vejcích a krmivu pro hospodářská zvířata. Vyšetřování je přivedlo na stopu severoněmecké firmy, která minimálně od loňského března vyráběla krmné tuky kontaminované dioxiny. Její vedení o tom vědělo, úřadům to ale zatajilo.

Firma dodala na německý trh až 3 000 tun dioxiny zamořeného tuku, který mohl kontaminovat až 150 tisíc tun krmiva. Zhruba 4,5 tuny potenciálně zasaženého vepřového se přitom dostaly také do Česka. Část této dodávky české dozorové orgány zajistily, zkoušky dosud neodhalily její zamoření dioxiny.

Vydáno pod