Jakou roli hrají česká města v evropské soutěži?

Praha – O tom, jak se rozvíjejí města u nás a v Evropě, se jedná na konferenci URBANUS 2010, která se dnes a zítra koná v Praze. Téma letošního ročníku zní Města na evropském hřišti. „Na konferenci se zabýváme tím, jakou roli česká města mohou hrát v evropské soutěži a spolupráci mezi městy. Spolupráce se rozvíjí různými formami, třeba spolupráce měst na různých krajích hranice,“ říká Michal Illner, sociolog a prezident konference. „Může to být spolupráce měst stejného druhu, například historických měst nebo měst, která mají nějakou jinou společnou charakteristiku. To je dnes velice čilá forma kooperace.“

Illner dále vypočítává, co je pro navázání spolupráce se zahraničním městem nejdůležitější: „Především tam musí být místní politická vůle a sociální podpora. To znamená, že místní politici musí mít chuť do toho jít, musí být do určité míry kosmopolitní, musí se umět pohybovat v prostředí styku se zahraničními partnery, musí tam být jazyková kompetence. A samozřejmě tam musí být také podpora voličů.“

Dalším podstatným bodem je prý umění získat dotace z Evropské unie. „Naše města se to učí a řada z nich to umí. Větší města to umí lépe než ta malá,“ komentuje to Illner. „Ale progres je tady úplně zřejmý,“ dodává.

Rozhovor s Michalem Illnerem (zdroj: ČT24)

Konference URBANUS 2010 chce být prostorem, kde budou hledány cesty k dosažení harmonického rozvoje měst a regionů v rámci „evropského prostoru“. Na konferenci vystupují a diskutují odborníci, zástupci státu a měst a podnikatelé.

Závěry a návrhy by si ale měly získat také pozornosti široké veřejnosti. URBANUS 2010 se odehrává v budově Nové radnice na Mariánském náměstí.

Letošní ročník nese podtitul Města na evropském hřišti a navazuje tak na dříve proběhlé konference. Tato fóra se věnovala například problémům Revitalizace měst v kontextu udržitelného rozvoje nebo Měst a vyváženého rozvoje regionů.