Nečas: Úpravu Lisabonské smlouvy musí stvrdit Klaus

Praha - V Česku bude změnu Lisabonské smlouvy o záchranném mechanismu pro státy EU, které se dostanou do hospodářských potíží, předem schvalovat Parlament. Následně bude úpravy smlouvy po jejím podpisu muset stvrdit i prezident, jak po dnešním jednání s prezidentem Václavem Klausem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) řekl premiér Petr Nečas (ODS). O změně evropských pravidel se chce dohodnout i s opozičními sociálními demokraty.

„Pozice prezidenta republiky je vedle toho, že je to fyzická osoba a konkrétní politik, tak je to i ústavní instituce, která je podle ústavy přesně zahrnuta i do tohoto ratifikačního procesu a vyžaduje to samozřejmě i širší dohodu napříč demokratickým politickým spektrem,“ řekl Nečas.

Hlavním tématem dnešní schůzky špiček české diplomacie na Hradě byla podle Nečase debata o tom, jak postupovat při schvalování úpravy Lisabonské smlouvy. Ze setkání podle Nečase nevyplynulo, jak se prezident k této věci postaví: „Mluvili jsme o obsahu té změny, o proceduře. O tom, jak se bude chovat vláda, Poslanecká sněmovna, Senát, prezident republiky čili všechny čtyři instituce zahrnuté do tohoto kroku, jsme nehovořili.“

TK Petra Nečase a Karla Schwarzenberga (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté chtějí, aby ratifikace úpravy smlouvy vyžadovala ústavní většinu v Parlamentu. „Pro ten ratifikační proces je třeba použít analogii s tím, jak byla schválena Lisabonská smlouva,“ řekl novinářům úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Členové unie musí změnu Lisabonu ratifikovat

Přestože se lídři v Bruselu dohodli na změně smlouvy, členské země ji ještě budou muset ratifikovat. Česká vláda už dříve rozhodla, že se ČR do záchranného programu nezapojí. Na případné záchraně krachujících zemí eurozóny se tak nebude přímo podílet, dokud nepřejde z koruny na euro. Vznik mechanismu ale Praha podle dřívějších Nečasových výroků podporuje.

V souvislosti s tím, že úprava neznamená přenos pravomocí z členských zemí na Brusel, státníci věří, že nikde nebude třeba změnu schvalovat v referendu. To by mohlo způsobit vážné problémy, jako tomu bylo v minulých letech při schvalování Lisabonské smlouvy. S podpisem smlouvy tehdy váhal i Klaus.

Evropská unie
Zdroj: ČT24