ČOV navrhne svolání valné hromady Sazky nejpozději v pondělí

Praha – Návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky bude podán nejpozději v pondělí 7. února. Podá ho Český olympijský výbor (ČOV) společně s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR (SSS). Požadovat budou změnu stanov, zvýšení základního kapitálu a výběr strategického partnera. Na to, aby se valná hromada svolala, jsou třeba alespoň tři procenta akcionářů. Tito tři akcionáři drží celkem více než šest procent akcií. Sazka musí poté valnou hromadu svolat do třiceti dnů.

Pro vstup investora se musejí změnit stanovy

Pro vstup investora do Sazky je podle ČOV třeba změnit stanovy loterijní společnosti. Ty nyní určují, že akcionářem Sazky mohou být jen sportovní svazy. Problémem při případné změně stanov je zadlužení Sazky a dluhopisová dokumentace. „Je otázkou, zda valná hromada bude dostačovat ke změně stanov, nebo by změnu struktury museli schválit i věřitelé,“ upozornil již dříve předseda ČOV Milan Jirásek.

O nutnosti svolání mimořádné valné hromady Sazky mluví výkonný výbor ČOV již od 19. ledna. Tehdy doporučil jednat se všemi možnými finančními partnery, kteří nechtějí zachovat současné vedení Sazky.

Vydáno pod