Nečas: Přišel čas na renesanci jaderné energie

Brusel - Přišel čas na renesanci jaderné energie v Evropské unii, říká český premiér Petr Nečas. Ministerský předseda se takto vyjádřil při příjezdu na summit EU v Bruselu. Jednání unijních lídrů bylo právě energetice z velké části věnováno. Dalším tématem byly dluhy v eurozóně. U těch se český premiér také zastavil, když označil plán pro dlouhodobější řešení dluhových krizí zemí společné evropské měny, o němž dnes Německo a Francie informovaly partnery v EU, za yettiho.

„Jsme přesvědčeni, že přišel čas na renesanci jaderné energie. Odpor vůči ní má spíše charakter předsudků než nějakého racionálně podloženého názoru,“ uvádí Nečas. V současnosti se Evropská unie snaží stát v čele boje proti globálnímu oteplování. Kvůli tomu si dala za cíl citelně snížit emise skleníkových plynů a naopak navýšit podíl obnovitelných zdrojů.

Petr Nečas

„Jsme přesvědčeni, že (jaderná energie) navíc má tu výhodu, že je to v podstatě bezemisní zdroj. Ignorovat jadernou energetiku a současně se snažit razantně snížit emise skleníkových plynů, je podle mého názoru protimluv.“

Jaderné elektrárny se loni v Česku podílely na celkové výrobě elektřiny necelou třetinou. Výroba jaderných zdrojů Temelín a Dukovany každoročně narůstá, loni se produkce v těchto elektrárnách meziročně zvýšila o zhruba 3,5 procenta.

Jaderné elektrárny provozuje v současnosti asi 30 zemí a tento počet zůstává již několik let bez výraznějších změn. Příčinou je mimo jiné velmi rozšířená výroba elektřiny v uhelných elektrárnách rozvojových zemí. V Česku by se výroba energie z jaderných elektráren měla výrazně zvýšit po rozšíření Temelína kolem roku 2020. Největší ambice má v souvislosti s mírovým jaderným programem Čína, která chce mít do roku 2030 v provozu přes 50 reaktorů.

Nečas označil plán Francie a Německa za politického yettiho

Petr Nečas

„Řekl bych, že je to určitý druh politického yettiho. Každý o něm hovoří, ale nikdo ho neviděl.“

Petr Nečas označil plán pro dlouhodobější řešení dluhových krizí eurozóny, o němž dnes Německo a Francie informovaly partnery v EU, za yettiho. Praha podle něj chce nejprve počkat na konkrétní návrhy. Ty pak hodlá analyzovat před tím, než se k nim blíž vyjádří.

Podle médií Německo a Francie dohodly plán, který by měl směřovat k fiskální unii v rámci eurozóny. Jde třeba o harmonizaci firemních daní či větší prohloubení dalších politik.

HI-RES
Zdroj: ČT24