Řežábek v radě ČNB zůstane, Holman ne

Praha – Pavel Řežábek zůstane členem bankovní rady České národní banky (ČNB) i nadále. Robert Holman, kterému také 13. února končí šestiletý mandát, však nikoli. Na místo Holmana jmenuje prezident Václav Klaus nového člena v úterý 8. února. Jeho jméno však zatím zůstává v utajení. Informaci přinesl server Česká pozice.

Nový člen nebude Klausův oblíbenec   

Server Česká pozice:

„Nový člen bankovní rady ČNB není osobou, která by se dala nálepkovat jako Klausův oblíbenec. Bude to prý všeobecně uznávaný a erudovaný ekonom, proto z tohoto hlediska půjde o překvapivou volbu.“

Do bankovní rady by podle bankovních kruhů mohl být jmenován vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, ekonom Jiří Weigl. Server však tuto informaci popírá. Podle něj může Weigl dostat šanci až na konci roku 2012, kdy končí mandát Vladimírovi Tomšíkovi, který tuto funkci zastává od 1. prosince 2006. Loni prezident do rady jmenoval hlavního ekonoma Komerční banky Kamila Janáčka, což v českém finančním rybníku vyvolalo mírné pozdvižení. Janáček totiž patřil do skupiny lidí, kteří s Klausem velice úzce spolupracovali.

Význam bankovní rady tkví v tom, že určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově-politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky rovněž zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

Členové bankovní rady

V radě je podle zákona sedm členů, kteří jsou vybíráni na šestileté funkční období. Nikdo nesmí zastávat funkci člena bankovní rady více než dvakrát. V současné době stojí v čele bankovní rady guvernér Miroslav Singer, členy jsou viceguvernéři Vladimír Tomšík a Mojmír Hampl. Vrchní ředitele potom dělá Robert Holman, Pavel Řežábek, Kamil Janáček a Eva Zamrazilová.

Vydáno pod