Evropě se české omezování solárníků nelíbí

Brusel – Spory o solární byznys stále ještě neutichly. Nejdříve si zahraniční investoři na zpětně uvalenou 26procnentní daň stěžovali v zahraničí. Eurokomisařům o svém nesouhlasu s postupem české vlády napsali už v prosinci. Nyní se ale opět připomněli a eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger se postavil na jejich stranu. „Retroaktivní opatření v České republice nejsou akceptovatelná,“ nechal se slyšet eurokomisař.

Unie se staví na stranu solárníků

Viceprezident Evropské asociace fotovoltaického průmyslu Winfried Hoffmann:

„Jediné, co můžeme dělat, je psát dopisy a upozorňovat na to lidi v komisi. Doufáme, že to změníme.“

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Oettinger dokonce do Prahy poslal dopis. Adresoval ho ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kocourkovi (ODS). Vyzývá jím vládu, aby vyvinula maximální úsilí a udržela stabilní investiční prostředí pro ty, co dávají peníze do obnovitelných zdrojů. Má prý také být opatrná v rozhodnutích, která je mohou zpětně ovlivnit. „Říkáme to dost jasně – skutečně se ujistěte, že je vaše investiční prostředí stabilní. Velká část investic do obnovitelných zdrojů jde ze soukromého sektoru. Když jim změníte pravidla, nemohou plánovat,“ opřela se do Česka mluvčí komise pro energetiku Marlene Holznerová.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS):

„My to považujeme spíše za srovnání podmínek v rámci obnovitelných zdrojů, nikoliv za nějakou diskriminaci.“

Komisi se to ale přesto nelíbí. Argumentuje tím, že když investoři nedají peníze, Česko nesplní svůj podíl pro obnovitelnou energii. Kdyby to udělal každý stát, nesplní závazky celá unie. Fotovoltaici tvrdí, že Česko podkopalo důvěru v solární energii. Analytici potom mají obavy o českou image v očích investorů.

Vydáno pod