Klaus jmenuje novým členem bankovní rady Lízala

Praha - Bankovní radu České národní banky čeká střídání stráží, jejím novým členem se podle serveru Česká pozice stane ekonom Lubomír Lízal. Oznámil to dnes mluvčí prezidenta Radim Ochvat. Jednačtyřicetiletý člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), docent ekonomie na institutu CERGE Univerzity Karlovy a vědecký pracovník Národohospodářského ústavu AV nahradí Roberta Holmana, kterému vyprší v neděli 13. února šestiletý mandát. Nového člena bankovní rady jmenuje prezident Václav Klaus v úterý. Klaus podle České pozice zároveň potvrdí na následující funkční období ve funkci člena bankovní rady Pavla Řežábka. Specializací Lízala je ekonomie transformace, aplikovaná mikroekonomie, struktura trhu, správa a řízení podniků a životní prostředí. V minulosti působil jako externí konzultant pro Světovou banku a jako hodnotitel pro Evropskou komisi.

Lízal byl v letech 2003 až 2008 ředitelem Národohospodářského ústavu AV ČR (NHÚ) a CERGE Univerzity Karlovy v Praze. V současnosti zastává místo vedoucího vědeckého pracovníka na NHÚ a je docentem ekonomie na CERGE UK. Podle obchodního rejstříku je také členem dozorčí rady ČEZ.

Bankovní rada ČNB

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. Podle zákona má rada sedm členů, kteří jsou vybíráni na šestileté funkční období. Nikdo nesmí zastávat funkci člena bankovní rady více než dvakrát. V současné době stojí v čele bankovní rady guvernér Miroslav Singer, členy jsou viceguvernéři Vladimír Tomšík a Mojmír Hampl a vrchní ředitelé Robert Holman, Pavel Řežábek, Kamil Janáček a Eva Zamrazilová.

ČNB
Zdroj: ČTK