Špidla vyzval k rychlejšímu čerpání evropských peněz

Praha - Česko podle ČSSD nečerpá dostatečně peníze z fondů Evropské unie a hrozí, že je ani ve stanovené době vyčerpat nestihne. Podle bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly se z více než 782 miliard korun na léta 2007 až 2013 zatím podařilo získat jen 89 miliard. Vůbec nejhůř jsou na tom údajně operační programy spravované ministerstvy školství a pro místní rozvoj. Podle sociální demokracie musí vláda začít urychleně jednat s Evropskou komisí a pokusit se přesunout peníze uvnitř jednotlivých programů a mezi nimi.

Špidla vidí příčiny nízkého čerpání například v pomalé činnosti zodpovědných úřadů při administraci žádostí včetně často nefunkčních softwarových aplikací. Pokud se situace nezlepší, hrozí vracení peněz u většiny programů. Špidla naopak za dobré výsledky pochválil dopravu a regionální integrační program.

Vladimír Špidla

„Sociální demokracie považuje za nemorální, aby vláda, která odbouráním sociálního příspěvku získá do rozpočtu půl miliardy, byla ochotna svou laxností a lhostejností promrhat desítky miliard z evropských fondů, které jsou k dispozici.“

Eliminovat škody lze alespoň částečně podle Špidly přesouváním peněz uvnitř programů a mezi programy po dohodě s Evropskou komisí, zkrácením lhůty vyhlašování programů či posílením vyhodnocovací kapacity, protože vyhodnocování trvá příliš dlouho. Pomoci by mohlo i průběžné vyplácení faktur, aby se nemuselo čekat na fakturu souhrnnou. Když se na ni čeká, musí se ten, kdo projekt realizuje, většinou zadlužovat, což je zatěžující: „Je to na rozhodnutí ministerstva financí a v tomto smyslu ho vyzývám, aby tak učinilo.“

Dle bývalého eurokomisaře je maximální čerpání peněz z fondů EU důležité také kvůli plánování příštího období. Výše přiznané částky se totiž bude posuzovat podle míry čerpání v předcházejícím období, varoval.

Evropská komise
Zdroj: ČT24
Vydáno pod