Čína je třetí nejoblíbenější turistická destinace

Peking - Čína je pro turisty už třetím nejoblíbenějším místem na světě. Před ní jsou jen Francie a Spojené státy americké. Loni do Číny dorazilo 53 milionů zahraničních turistů, které láká například Čínská zeď, Zakázané město, šaolinský klášter nebo řada národních parků. Ačkoliv mají cestovatelé na zemi rozporuplné názory, v jednom se shodují. Čína je jiná než cokoliv, co viděli předtím.

„Velmi mě to překvapilo, ale lidé jsou tu velmi přátelští. Měl jsem třeba problém s tím, jak si koupit lístek na metro, protože neumím ani slovo čínsky, a najednou někdo místní přišel, koupil lístek a dal mi ho,“ říká překvapený kanadský turista.

Trochu jiný názor má turista z Rakouska Manfred Alos: „Nesmějí se, jsou uzavření. Místo toho jenom někam spěchají. Je to jiné než kdekoliv jinde na světě, museli byste to vidět.“ Turistický boom, který započal pořádáním olympiády v roce 2008, má podpořit i propagační video.

Čína láká turisty (zdroj: ČT24)

Češi zatím čínské kouzlo neobjevili

„Do Číny jezdí všechny druhy turistů – jak ti, kteří hledají luxusní dovolenou a navštíví Šanghaj nebo Velkou čínskou zeď či další tradiční místa, tak se stala Čína vítaným místem pro tzv. baťůžkáře, kteří si cestu plánují až na místě, protože Čína má vynikající infrastrukturu a i v menších místech se dneska dá dobře ubytovat,“ říká mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Podle něj Češi stále ještě Čínu podceňují a mají představu, že je to zaostalá země, což již dávno neplatí.

O Čínu je stále vyšší zájem

Číně nahrává i vývoj ekonomiky turisticky nejvyspělejších trzích - Evropy a Spojených států. „Globální finanční krize, problémy eura a naopak posilování jüanu, to všechno mělo příznivý dopad na zájem zahraničních turistů o Čínu. Věříme, že počet zahraničních turistů poroste ročně dvouciferným tempem,“ doufá zástupce ředitele společnosti CYTS Travel Ťü-lia Čao.

Čínský turismus

Taleb Rifai, generální sekretář Světové organizace pro turismus

„Mají krásnou kulturu, která není jenom mysticky nehmotná, ale navíc se jí můžete i doopravdy dotknout, od jídla až po velmi staré historické chrámy.“

Podle generálního sekretáře se Čína do sedmi let stane vůbec nejoblíbenější turistickou destinací na světě.

Vydáno pod