Penta prodává U:fona

Praha – Mobilní síť U:fon mění majitele. Stoprocentní podíl ve společnosti MobilKom, která U:fon provozuje, kupuje od Penty firma Divenno Holdings. Pod tu spadá také telekomunikační společnost Dial Telecom. Podle vyjádření managementu MobilKomu se firma už natolik rozjela, že nyní potřebuje partnera, který chce na českém trhu telekomunikací působit dlouhodobě.

„Role Penty jako finančního investora byla splněna v první start-up fázi projektu MobilKom. Nyní přichází strategický investor, který má v oblasti telekomunikací v České republice dlouhodobé plány,“ vysvětlil změnu majitele generální ředitel MobilKomu Tomáš Budník. Podle managementu Penty je Divenno Holdings pro MobilKom silným partnerem, který zajistí jeho další slibný rozvoj.

Zdeněk Sivek, předseda představenstva Dial Telecom

„Divenno má zájem posilovat svoji pozici na českém telekomunikačním trhu a spojení provozovatele fixní infrastruktury s mobilním operátorem do sebe zapadá.“

Koupě MobilKomu zapadá do dlouhodobé strategia Divenna na českém trhu. „V zájmu nového vlastníka je dále spolupracovat s managementem MobilKomu, který své kvality prokázal během posledního roku, kdy dokázal významně zlepšit výkony společnosti,“ řekl k tomu místopředseda Dial Telecomu Aleš Zeman.

Změna majitele MobilKomu nicméně ještě není formálně potvrzena. Podmínkou dokončení transakce je souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rovněž se k ní vyjádří financující banka MobilKomu - China Development Bank.

MobilKom vstoupil na český trh pod značkou U:fon nejprve s rychlým mobilním internetem. Od poloviny roku 2008 začal nabízet také mobilní hlasové a sms služby. Minulý týden firma oznámila také vstup na trh pevného připojení přes ADSL.