Lidí bez práce opět přibylo

Praha - Lednová míra nezaměstnanosti se proti prosinci loňského roku zvedla o desetinu procentního bodu na 9,7 procenta, vychází z údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Přitom analytici odhadovali ještě vyšší nárůst. Znovu vzrostl počet uchazečů o zaměstnání, pracovní úřady jich na konci ledna registrovaly 571 863, což je o 10 312 osob více proti prosinci.

V průběhu ledna se počet volných pracovních míst zvýšil o 1,9 procenta na 31 393 míst. Na úřadech práce se nově zaevidovalo 67 524 uchazečů o práci. Podle ministerstva to bylo ve srovnání s prosincem o 28 997 lidí méně a meziročně se pak jednalo o pokles 20 552 osob.

Úřady ke konci ledna evidovaly 555 133 uchazečů o zaměstnání, kteří mohli bezprostředně nastoupit do práce. Proti prosinci jich bylo o 8 649 více. Ovšem jejich počet byl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nižší o 7 276 osob.

Lednová čísla bývají obvykle ještě nepříznivější

„Na vývoj nezaměstnanosti v lednu měl paradoxně největší vliv vývoj nezaměstnanosti v prosinci. Obvykle totiž bývá v lednu velký nárůst až o jeden procetní bod, ale v tomto období se tím, jak lidé očekávali změny v zákonu o zaměstnanosti, realizoval nárůst v prosinci,“ vysvětlil náměstek pro politiku zaměstnanosti a trh práce MPSV Karel Machotka. Podle něj byl letošní lednový nárůst jedním z nejnižších v historii.

Miroslav Frayer, Komerční banka

„I když zhoršení situace na přelomu roku bylo především důsledkem sezonních faktorů, již pár měsíců se mírně zhoršuje i sezonně očištěná časová řada. Pomalu se tak začínají naplňovat obavy, že udržitelné a déletrvající zlepšování situace na trhu práce není ještě na pořadu dne.“

„Mezi hlavními důvody, proč nezaměstnanost stále roste, je samozřejmě tuhá zima, která vystavila stop veškerým zemědělským a sezonním pracím. Ale faktem je, že velká část lednové nezaměstnanosti se přesunula do prosincové,“ vysvětlil svůj názor analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Nejvíce lidí bez práce na severu země

Vyšší počet nezaměstnaných, než činí republikový průměr, vykázalo 48 okresů. Nejvyšší byla v okresech Jeseník (21 procent), Bruntál (18,5 procenta), Most (17 procent), Hodonín (16,5 procenta) a v okrese Děčín činila 16 procent. Naopak nejnižší podíl lidí bez práce byl v okresech Praha, Praha-západ a Praha-východ (shodně 4,1 procenta) a Mladá Boleslav (5,2 procenta).

Úřady práce v lednu opustilo 57 212 uchazečů. Bylo to o 15 602 osob více než v předchozím měsíci a o 4 226 osob víc než v lednu 2010. Do nového zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 38 498 osob, což je o 15 066 více než v předchozím měsíci a o 3 338 více než v lednu minulého roku. Bez umístění bylo vyřazeno celkem 18 714 uchazečů.