USA si posvítí na odměny bankéřů

Praha - Téměř sto milionů dolarů pro patnáct nejvýše postavených manažerů v bance Citigroup a přes dvanáct milionů dolarů v akciích jako odměna pro ředitele Goldman Sachs - vysoké výplaty manažerů se ale krátce po krizi staly trnem v oku amerických politiků a úřadů. Připravují proto nové regulace.

Ani ne týden po vyplacení bonusů se do bank pustili regulátoři a chtějí jediné – omezení odměn pro vrcholný management. Firmy, kterým ještě nedávno stát pomáhal z peněz daňových poplatníků, letos vyplatí na odměnách víc než před krizí.

„Pokud se jedná o privátní instituci, kde nemá stát akciový podíl, tak nevidím jediný důvod, proč by měl stát zasahovat do toho, jak se vyplácí bonusy,“ míní Petr Zajíc z investiční společnosti Pioneer.

Odměny bankéřů (zdroj: ČT24)

Stát ale zasahovat bude. Ve hře jsou dvě varianty rozložení peněžních odměn do několika let a omezení obchodu s akciemi, které odměněný bankéř dostal s určitou slevou. To ale kritizují mnozí odborníci. Jde podle nich ze strany regulátorů a politiků o populistický krok, který povede – stejně jako v případě již schválených regulací v Evropě - k obchodům, které jsou uskutečňovány mimo trh, tedy i mimo regulaci.