Poslanci se nestačí divit, o kolik si snížili platy

Praha – Napjatý rozpočet a všudypřítomné protesty proti nutným škrtům napříč státními výdaji – i poslanci si za této situace koncem loňského roku sáhli na vlastní platy. Odhlasovali si jejich snížení o pět procent a zdanění kritizovaných poslaneckých náhrad. Mysleli si, že tím přijdou řádově o pár tisícovek měsíčně, teď se ale nestačí divit. Podle informací online deníku Týden.cz na lednové výplatní pásce mají částku o dvacet tisíc nižší. Řadě z nich se to nelíbí a ve sněmovně zaznívají nespokojené hlasy napříč politickým spektrem.

„Mysleli jsme, že přijdeme tak o 11-12 procent, ale ono to je v průměru až 20 procent. A to už je opravdu hodně. Solidarita je sice pěkná věc, ale dvacetiprocentní propad ekonomiky přece jen nemáme,“ postěžoval si online deníku Týden.cz poslanec ODS Marek Benda. Není sám, koho výše lednového platu zaskočila. Kritika zaznívá i od sociálnědemokratických poslanců nebo z klubu TOP 09.

Poslanci si loni své příjmy seškrtali hned na několika frontách. Stejně jako v případě soudců a dalších ústavních činitelů klesl jejich základní plat o pět procent. Tím pádem se snížily i náhrady, které členové sněmovny dostávají na stravu, reprezentaci a dopravu. Jejich výše je totiž z platu přímo odvozena. Náhrady navíc nově podléhají dani z příjmu a započítávají se do superhrubé mzdy, tím pádem poslancům vzrostly odvody na zdravotní a sociální pojištění.

Suma sumárum tyto úpravy připravily poslance o 18 až 25 tisíc měsíčně. Podle výplatní pásky, kterou poskytl deníku Právo jeden z poslanců, který si nepřál být jmenován, klesly jeho příjmy z loňských 95 607 korun čistého na lednových 75 981 korun. V této částce je zahrnut poslanecký plat, funkční příplatek a paušální náhrady na stravu, reprezentaci a dopravu.

Snížení platů má platit po celé funkční období stávající sněmovny čili do roku 2014. Náhrady by se měly danit natrvalo. Vedle toho už také poslanci a senátoři nemohou zdarma cestovat veřejnou dopravou a přišli také o nárok na proplácení vnitrostátních letenek.

Přidávání se poslanci asi hned tak nedočkají

Snížením platů se už v úterý zabýval poslanecký klub ODS, k žádnému konkrétnímu opatření na alespoň částečné narovnání příjmů poslanců ale nedospěl. Žhavým tématem je teď krize ve zdravotnictví – způsobená odchody lékařů mimo jiné kvůli nespokojenosti s výší jejich platu – a důchodová reforma. Navíc je jakékoli zvyšování platů ústavních činitelů vždy krajně nepopulární záležitostí, tím více v době doznívající ekonomické krize.

Alespoň částečně může poslance uklidnit skutečnost, že mezi volenými reprezentanty státu nejsou sami, kdo s novým rokem přišel o peníze. Příjmy se totiž propadly i ministrům a prezidentu republiky.

hires
Zdroj: ČT24