Deutsche Börse a NYSE Euronext jsou blízko fúze

New York/Frankfurt - Německý burzovní obr Deutsche Börse a jeho transatlantický rival NYSE Euronext dnes potvrdili, že jsou v pokročilé fázi jednání o sloučení. Provozovatelé akciových burz se v tomto duchu vyjádřili ve společné tiskové zprávě, a potvrdili tak neoficiální informace německých a amerických zdrojů. I když pevná dohoda ještě na stole neleží, návrh předpokládá, že právě Němci převezmou kontrolu nad sloučeným podnikem.

„Vzhledem ke spekulacím, které kolují na trzích, Deutsche Börse a NYSE Euronext potvrzují, že jsou v pokročilé fázi jednání ohledně případného sloučení svých obchodních aktivit. Upozorňujeme ale, že zatím žádné dohody nebylo dosaženo.“

NYSE Euronext a Deutsche Börse patří k největším organizátorům akciových obchodů na světě. Jejich záměr budou muset ještě posoudit regulační orgány v evropských zemích i v USA. Z plánovaného sloučení tak pořád ještě může sejít i z hlediska rozhodnutí vlastníků.

Burzovní fúze (zdroj: ČT24)

„Za těmito zprávamy nestojí nic jiného, než snaha burz o znovudobytí své pozice. V poslední době platí, že tyto větší burzy ztrácí svůj podíl vůči svým menším rivalům, kteří obchodují na rychlejších, levnějších, ale málo transparentních segmentech,“ vysvětlil makléř společnosti Patria Direct Pavol Mokoš.

Když půjde vše podle plánu, vymění si firmy podle prohlášení akciové podíly. V rámci transakce by si tedy vzájemně v hotovosti nic neplatily. Nový podnik by měl mít dvě centrály, jednu v New Yorku a druhou ve Frankfurtu. Akcionáři Deutsche Börse by ve sloučeném podniku mohli mít podíl 59 až 60 procent, a tedy i hlavní slovo.

Londýnská burza chce převzít kanadského konkurenta

Navíc oznámení o chystané fúzi přichází ve stejný den, kdy Londýnská akciová burza (LSE) oznámila, že převezme kanadskou burzu TMX. Chce tak získat zpět ztracený podíl na trhu a vytvořit čtvrtého největšího provozovatele akciových burz na světě. Na sloučeném trhu se budou ročně obchodovat akcie v úhrnné tržní ceně 4,1 bilionu dolarů (asi 73 bilionů korun).

Dnes odpoledne bylo obchodování s oběma podniky kvůli sílícím spekulacím o fúzi zastaveno. Akcie NYSE Euronext na burze v New Yorku vykazovaly nárůst o více než pět procent, v Paříži, kde se rovněž obchodují, stačily před zastavením obchodování zpevnit až o 12 procent. Akcie Deutsche Börse měly ve Frankfurtu zisk zhruba 1,7 procenta, než tamní burza rovněž přerušila kontrakty.

  • Parket frankfurtské burzy autor: Daniel Roland, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/703/70218.jpg
  • Finanční trhy zdroj: 123rf.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1720/171963.jpg