Chile jede po zelené - rozvíjí větrnou energetiku

Santiago de Chile - Chile zažívá boom větrné energetiky, země právě rozšířila druhou největší elektrárnu v zemi s názvem Monte Redondo. Elektrárna nyní dodá elektřinu do 74 tisíc domácností. Výstavba nových turbín začala v roce 2009, přičemž ji zajistila belgicko-francouzská firma GDF Suez. Farma vyšla na 127 milionů dolarů a se 24 turbínami je druhou největší větrnou elektrárnou v zemi. Nachází se v poušti 400 kilometrů severně od metropole Santiaga, u města Ovalle.

V těchto dnech byla úspěšně dokončena druhá a zároveň poslední fáze projektu. Nově přibylo 85 metrů vysokých mlýnů s listy dlouhými přes 44 metrů. Do centrálního energetického systému, který zásobuje drtivou většinu populace, dodá 48 megawattů ročně.

„Umístění je stejně důležité jako samotná konstrukce. Využili jsme zkušeností z výstavby první etapy. Proto jsme druhou fázi dokončili dřív a s lepším výkonem,“ říká prezident firmy GDF Suez Juan Claveria.

Větrníky v Chile (zdroj: ČT24)

Energie z větrného parku má snížit emise skleníkových plynů o 68 tisíc tun ročně, což představuje asi 15 tisíc aut na silnici. „Chile zažívá boom větrné energetiky, teď nás zásobuje už 170 megawatty ročně. Další projekty vzniknou během několika příštích let,“ líčí budoucnost zelené energie v zemi chilský ministr hornictví Laurence Golbourne.