Na trhu se objevila tresčí játra s dioxiny

Praha - Na českých pultech se objevila konzervovaná tresčí játra, která obsahovala dvojnásobné množství rakovinotvorných dioxinů a polychlorovaných bifenylů, než povoluje limit. O nadlimitním množství dioxinů dnes informovalo občanské sdružení spotřebitelů Test, akutní riziko pro zdraví ale podle něj výrobek nepředstavuje. Případem se nyní zabývá Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Více než dvojnásobné množství dioxinů a polychlorovaných bifenylů s dioxinovým efektem než maximální povolený limit bylo zjištěno v konzervě tresčích jater ve vlastním oleji značky Giana původem z Polska s datem minimální trvanlivosti 31. prosince 2013. „Jedná se o závažné zjištění a nedoporučujeme spotřebitelům tento výrobek konzumovat. Současně je třeba dodat, že nepředstavuje akutní riziko pro zdraví,“ uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. V testu bylo na obsah toxických látek odzkoušeno osm různých konzerv s tresčími játry.

Podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Josefa Dubna sdružení o zjištění informovalo, veterináři případ následně prošetřili. „Šlo o šarži, která byla na náš příkaz loni v srpnu zlikvidována. Tyto výrobky si však koupil malý obchodník v tržní síti ještě před příkazem a místo, aby ji vrátil, uvedl ji nyní do oběhu,“ prohlásil Duben. Veterináři dále předali případ k šetření inspekci.

„Pokud výše uvedený výrobek v tržní síti zjistíme, nařídíme v rámci předběžné opatrnosti pozastavení jeho uvádění do oběhu až do zjištění výsledku laboratorního vyšetření úředně odebraného vzorku, který by případně potvrdil, že limit na dioxiny byl překročen,“ uvedla mluvčí inspekce Petra Hoferková.

Inspekce varovala před tresčími játry z Polska v červenci

Nejde přitom o první problém se zvýšeným obsahem dioxinů v polských tresčích játrech. V roce 2009 SVS nařídila vrátit jejich zásilku do Polska dvakrát. Další případ řešila inspekce loni.

Dioxiny jsou charakterizovány jako vysoce toxické a karcinogenní látky, které se velmi pomalu rozkládají. Současně představují vysoké riziko pro životní prostředí. Jsou nerozpustné ve vodě, naopak se dobře váží na tukové tkáně v lidském těle. Karcinogenní jsou také polychlorované bifenyly. Mohou narušovat hormonální rovnováhu nebo imunitní systém. Hromadí se v živočišných tucích, do lidského těla se dostávají takřka výhradně potravou.

Josef Duben
Zdroj: ČT24