Ministerstvo zemědělství chce vytvořit kodex pro farmářské trhy

Praha - Nákup zemědělských produktů přímo ze dvora nebo na farmářských trzích je mezi lidmi stále populárnější. Ministerstvo zemědělství chce tak pro tyto trhy vytvořit kodex. Podílet se na něm mají kromě ministerstva i pořadatelé trhů. Lidé by tak na tržištích označených jako „farmářské“ měli záruku, že kupují domácí a čerstvé potraviny.

Farmářské trhy se v loňském roku staly doslova hitem. Lidé stále častěji dávají přednost těmto trhům před neosobními obchodními řetězci. Navíc si zákazníci oblíbili kupování čerstvých a kvalitních plodů domácích zemědělců, a to i v některých případech za vyšší cenu. Zákazník za těch patnáct let prostě vytřídil, naučil se to respektovat, takže někteří lidé chtějí kvalitu a na cenu tolik nekoukají, konstatuje zelinář z Klatovska Josef Krůs.

Ministerstvo zemědělství chce nyní přijít s „farmářským“ kodexem. Na některých takovýchto trzích se totiž podle ministerstva stávalo, že pořadatel trhu, který neměl velký počet prodejců, umožnil prodávat i takovému obchodníkovi, který nabízel zboží z velkoobchodu. V zahraničí takovým případům brání závazná pravidla asociací, které všechny trhy zastřešují.

Ministerstvo zemědělství chystá \"farmářský\" kodex (zdroj: ČT24)

Sezona trhů začíná během března a dubna. Nejspíš jich bude i letos dál přibývat. Otevření nových tržišť slibují Ostrava, Opava, Ústí nad Labem nebo Chomutov.