Evropští komisaři pochválili Řecko, pošlou další eura

Atény - V Aténách skončila inspekce Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF), která byla zahájena na konci ledna. Smyslem bylo zjistit, jestli řecká vláda šetří a zavádí účelné úsporné reformy. Řecko nakonec evropskou kontrolou úspěšně prošlo a za odměnu dostane další část ze záchranného balíčku, který ho má vyvést z krize. Ze slibovaných 110 miliard eur od MMF a unie získá dalších patnáct (364 miliard korun).

„Zajistili jsme čtvrtou půjčku pro Řecko, kterou použijeme na snížení schodku státního rozpočtu. Ten chceme do tří let dostat pod tři procenta hrubého domácího produktu,“ uvedl náměstek řeckého ministra financí Philippos Sachinidis.

Inspektoři vyzvali Řecko k urychlení reforem

Řekové zatím z celkového balíku 110 miliard eur loni získali 38 miliard. Novou tranši budou nyní muset schválit ministři financí zemí eurozóny a vedení MMF. Inspektoři však upozornili, že řecký postup ke stanoveným fiskálním a ekonomickým cílům je příliš pomalý, a vyzvali Atény k urychlení reforem. Inspektor Servaas Deroose z Evropské komise prohlásil, že „v nadcházejících týdnech a měsících bude nutný rozhodný průlom“.

zástupce MMF Poul Thomsen

„Program je plněn zatím podle plánu, avšak bez podstatného a všeobecného urychlení reforem to nebude nadále možné.“

Kontrolní mise v Aténách od konce ledna prověřovala, jak Řecko plní podmínky pomoci jak z hlediska snižování rozpočtového deficitu, tak co se týče strukturálních reforem ekonomiky a sociálních výdajů. Přesto je dnešní hodnocení méně příznivé než závěr poslední mise z loňského listopadu, kdy fond konstatoval, že Řecko vykázalo v nápravě veřejných financí velký pokrok a v podstatě splnilo stanovené cíle.

Přitom aby Řekové na finanční pomoc dosáhli, museli snížit platy státním zaměstnancům, zmrazit důchody nebo zvýšit daně. Návštěvu inspekce Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu proto každý den doprovázely hlavně protesty doktorů a penzistů.

Řada analytiků je přesvědčena, že Řecko dlouhodoběji nedokáže zvládnout vysoký veřejný dluh, který neodvratně míří ke 150 procentům hrubého domácího produktu. Dříve či později tak bude muset přikročit k restrukturalizaci dluhu i v případě, že záchranný úvěr EU a MMF z loňského května bude výrazně prodloužen z původních tří let.