Cena pečiva se zvedne až o deset procent

Praha - Pečivo v tuzemských obchodech v příštích týdnech zdraží až o deset procent. Kvůli růstu cen pšenice, olejů, máku, mléka, energií, pohonných hmot a dalších vstupů se chystají zvednout ceny pečiva dvě největší tuzemské pekárenské společnosti, United Bakeries a Penam. Informoval o tom dnes server Týden.cz. Ceny pečiva rostou i v sousedním Německu. Čeští pekaři upozorňují, že ve srovnání s Evropou je v Česku například chleba nezvykle levný.

„Tlak už je to tak enormní, že budeme muset zdražit. Obecně by to mělo být kolem deseti procent,“ citoval Týden generálního ředitele společnosti United Bakeries Marka Paříka. Firma podle něj zvedne ceny nejspíš v březnu. Kilogram kmínového chleba by tak mohl zdražit ze současné průměrné ceny 19,20 koruny na více než 21 korun. „Předpokládáme, že zdražení nastane. Můžeme říct, že to budou jednotky procent,“ uvedl Jaroslav Kurčík, generální ředitel společnosti Penam z holdingu Agrofert podnikatele Andreje Babiše.

Z pekařských vstupů výrazně zdražila pšenice, jejíž cena za posledních dvanáct měsíců vylétla téměř o polovinu. „Pšenici jsme loni po sklizni nakupovali za 2 900 korun za tunu, nyní za 5 500,“ uvedl Kurčík. Od ledna také podnikům průměrně o víc než pět procent vzrostly ceny elektrické energie, od počátku letoška navíc výrazně zdražují benzin a nafta.

Týden však upozornil, že zdražení dvou největších pekařských společností nemusí spotřebitel pocítit v plném rozsahu. Konečnou cenu totiž určují prodejci, přes které pekárny většinu svých výrobků dodávají. Ti kvůli silné konkurenci neradi své ceny výrazně mění. „Budeme se snažit nadále držet ceny na co nejnižší úrovni, český zákazník je silně orientovaný na cenu,“ řekla mluvčí řetězce Tesco Eva Karasová.

  • Pšenice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/942/94160.jpg
  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2231/223079.jpg
Vydáno pod