Poprvé po půlstoletí nedostanou Američané peníze za zaniklá pracovní místa

Washington – Spor o federální výdaje v americkém Kongresu připraví desítky tisíc Američanů o kompenzace za pracovní místa, která ve Spojených státech zanikla kvůli zahraničnímu obchodu. Rozšíření půl století starého programu Trade Adjustment Assistance (TAA), které se do balíku ekonomických stimulů USA dostalo v roce 2009, vypršelo tuto sobotu.

Snahu prodloužit jeho platnost zmařila tento týden zamítnutí ve Sněmovně reprezentantů i v Senátu. Ze 400 tisíc zaměstnanců zapojených do programu TAA jich 170 tisíc podle původních kriterií před rokem 2009 už nebude mít na kompenzace nárok, uvedla ministryně práce Hilda Solisová.

Peníze pro nezaměstnané od roku '62

Program zajišťuje od roku 1962 finanční pomoc a dodatečné kvalifikace lidem, které připravil o místa zahraniční obchod. Před dvěma lety se program značně rozšířil na služby, státní zaměstnance a farmáře. Prostředky ve fondu vzrostly, aby lidem, kteří přišli o místa, pomohl program zajistit rekvalifikaci a udržet si zdravotní pojištění.

Ekonomický poradce Bílého domu Gene Sperling odhaduje, že 155 tisíc lidí přijde o možnost rekvalifikace, pokud se rozšířenou verzi programu nepodaří obnovit. Dodal, že nyní není vhodná doba na to, aby se USA otočily zády k lidem, kteří nepřišli o práci vlastní vinou.

Není ovšem jasné, zda se demokraté příští týden nepokusí opatření návrhem obnovit. Program TAA se přitom do politických třenic nedostal poprvé. Finanční dopad změn její zpráva neuvádí.