Obamův cíl: Snížení deficitu USA o 1,1 bilionu dolarů do deseti let

Washington - Rozpočtový návrh amerického prezidenta Baracka Obamy na fiskální rok 2012 počítá s tím, že se rekordní federální rozpočtový deficit Spojených států během dalších deseti let sníží o 1,1 bilionu dolarů (zhruba 19,6 bilionu korun). Uvedl to dnes rozpočtový ředitel Bílého domu Jack Lew. Prezident zveřejní svůj rozpočtový návrh v pondělí. Republikáni, kteří mají kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, ale říkají, že navržené škrty nestačí.

Obama chce snížit na polovinu rozpočtový deficit do konce svého prvního období v úřadě. „Výzva, kterou máme, je žít v rámci možností, ale také investovat do budoucnosti,“ uvedl Lew. Připomněl, že k dosažení cíle budou třeba tvrdé kompromisy. „Obama představí rozpočet, který bude pokračovat v destrukci pracovních míst přílišnými výdaji, přílišnými půjčkami a přílišnými daněmi,“ reagoval jeden z opozičních politiků.

Bílý dům podle Lewa považuje návrh za výchozí bod k debatě o výdajích a snížení rozpočtového deficitu. Ten by se podle předpovědi mohl v nynějším roce prohloubit na 1,48 bilionu dolarů, což bude představovat přibližně 9,8 procenta hrubého domácího produktu Spojených států. Ve finančním roce 2010 byl na deseti procentech; stále je ale vysoký. Finanční rok 2012 začne letos 1. října.

Bílý dům má v plánu uspořit 1,1 bilionu dolarů ze dvou třetin snížením výdajů a z jedné třetiny daněmi. Podle informovaných zdrojů proto chce odstranit několik mezer v daňových zákonech. Obama chystanou sumu úspor navýšil ze 400 miliard dolarů, které sliboval jako pětileté úspory výdajů v projevu o stavu americké unie, napsala agentura Reuters.